12 letnia suczka bardzo dużo je i pije

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dorka500

05 lutego 2013, 13:32

Witam, tak jak w tytule mamy problem z naszą sunią. Od kilku miesięcy bardzo się u niej wzmożył apetyt i pragnienie. Poza tym bardzo śmierdzi jej z pyska. Większość czasu przesypia, ale zawsze bardzo się ożywia, gdy ktoś jest w kuchni. Humor ma raczej dobry. W listopadzie ub. roku miała zapalenie pęcherza z krwiomoczem, które było leczone antybiotykiem i wit c (z powodu zasadowego moczu). Wyniki badań po leczeniu są już prawidłowe. Robiliśmy jej też wszystkie podstawowe badania (mocz ogólny, morfologię, próby wątrobowe, mocznik, kreatyninę, glukozę - kilka razy) i wszystkie wyniki są w normie. Lekarz nie stwierdził cukrzycy. W badaniu usg również nie ma nic niepokojącego. Narządy rodne ok i pozostałe też. Przy infekcji pęcherza, sunia dostawała 2 x dziennie Cimalgex 30mg i podczas podawania tych p/bólowych była trochę spokojniejsza, tzn. rzadziej prosiła o wodę czy jedzenie. Proszę o jakieś wskazówki, co może być naszej suni, bo nasz lekarz nie ma już pomysłów, a my się o nią po prostu martwimy. Sunia jest mieszańcem jamnika i jakiegoś innego pieska.
Ponieważ nie mogę dodać skanu z wynikami, po prostu je przepiszę. Morfologia : wbc 18, 3; rbc 8, 12; hgb 192; hct 61, 2; mcv 75, 4; mch 23, 6; mchc 313; rdw 13, 0; plt 325; mpv 10, 0; pdw 17, 0 pct 0, 325; glukoza 117, kolejna glukoza 96 oraz 98; mocznik 20, 1 mg/dl; kreatynina 0, 80 mg/dl; aspat 33, 2 u/l; alat 50, 1 u/l; oraz ostatni wynik moczu po leczeniu infekcji : słomkowy, przejrzysty, ciężar 1, 010, ph-7, leukocyty-neg, azotyny-neg, białko-nieobecne, glukoza-nieobecna, ciała ketonowe-nieobecne, urobilinogen-w normie, bilirubina-neg, erytrocyty-neg; osad moczu : nabł. Okrągłe 1-3 wpw, erytrocycty świeże 2-4 wpw, erytrocyty wyługowane pojedyncze wpw, leukocyty 2-4 wpw. W dwóch z czterech badań moczu była obecna glukoza, w związku z czym kilka razy badano cukier we krwi, ale był w normie. Później w moczu już się nie pojawił. Badania były robione na przełomie listopada i grudnia. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam Dorota M-J.
Rikula

05 lutego 2013, 16:05

Jak dla mnie to sprawa hormonalna . Może warto "pójść " w kierunku choroby lub zespołu Coushinga .
Gość

05 lutego 2013, 19:08

Dziękuję za podpowiedź. Poczytałam na temat tej choroby i jej leczenia i niestety nie stać mnie ... :cry:
dorka500

05 lutego 2013, 19:10

Przepraszam, ale nie dopisałam przed chwilą swojego nicka ... Raz jeszcze dziękuję.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 lutego 2013, 20:26

bardzo ciężko na podstawie dosyć dobrego opisu napisać co dzieje się z Twoim psem. Może być kilka chorób, mogą być one w fazie początkowej i ciężko będzie je zdiagnozować tak od razu. Na pewno nalezy brać pod uwage cukrzycę ( wzmożony apetyt i pragnienie) , moczówke prostą ( wzmożone pragnienie ), chorobę cuschinga ( wzmożony apetyt i pragnienie). Może także pojawiać się zmożone pragnienie przy chorobie narzadów na terenie jamy brzusznej. Nalży tutaj dokładnie przyjrzeć się psu niestety powtarzać badania . Po wynikach jakie zamieściłaś z krwi nie upierałbym się przy cuschingu. Wklej zdjęcia tego psa.
Gość

06 lutego 2013, 18:23

Witam ponownie i dziękuję Panu doktorowi za zainteresowanie. Nigdy nie wstawiałam zdjęć na forum, więc spróbuję na początek jedno. Panie doktorze odnośnie mojej suni, to jeszcze skojarzyłam kilka dodatkowych objawów, o których nie pisałam wcześniej. Ruda od kilku miesięcy przeważnie ma suchy nos i zrobił się na bokach taki jakby chropowaty. Poza tym myślę, że ma "wytrzeszcz" gałek ocznych tzn. tak nam się wydaje, że jak na nas patrzy, to takimi wielkimi oczami. To na razie tyle, co mi się przypomniało. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam. Obrazek
Rikula

06 lutego 2013, 19:08

Duży ,obwisły brzuch- typowo cushingowy...a cukrzyca w cushingu może wystapić, zresztą namiastkę w wyniku krwi i moczu już miałaś. Należy działać z diagnostyką tego psa,
isabelle30

06 lutego 2013, 19:09

Ona zawsze była taka "okrąglutka" i miała takie wytrzeszczone oczka?
ania05

06 lutego 2013, 19:15

A te guzy na cycuchach miała diagnozowane ?
Rikula

06 lutego 2013, 19:19

Faktycznie , przy dokładnym przyjrzeniu się widać guzek przy sutku ...przynajmniej na zdjęciu tak wygląda ...Aniu , jesteś bardzo spostrzegawcza :) :)
Gość

06 lutego 2013, 19:42

Guzki miała diagnozowane, jak zaczęły się pojawiać (mniej więcej rok temu) i wg naszego weterynarza były niegroźne. Od zeszłego roku dużo ich przybyło i też inne zmiany na skórze (takie jakby brodawki odstające) i nasz lekarz stwierdził, że nie ma co tego ruszać, bo jest już za stara na narkozę :(. Co do bardziej wnikliwej diagnostyki, to niestety nie stać nas :(. A brzuch zrobił się jej taki nabrzmiały ze 2-3 miesiące temu. Natomiast oczka trochę dłużej ma takie wybałuszone :(.
agatakamiii

06 lutego 2013, 19:44

Mam pieska z Cushingiem. Jak chcesz to odezwij się na pw
agatakami

06 lutego 2013, 19:46

Ojj, nie zalogowałam się wtedy. Odezwij się do mnie :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje