Czy mój pies mogł się czymś zarazić od chorych psów?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

22 marca 2013, 19:36

Wczoraj odebrałam swojego psa od weterynarza, miał operowaną łapę. Gdy weszłam po niego do małego "hoteliku" w gabinecie, zobaczyłam psa w oddzielnej klatce w tym samym pomieszczeniu co inne zwierzęta- był cały pokryty ropnymi krostami oraz był prawie łysy.....z tego co wiem nie było określone, co mu jest. Czy choroby skóry przenoszą się tylko przy bezpośrednim kontakcie, czy mój pies może być zagrożony?? Z góry dziękuję
konbysieusmial

22 marca 2013, 22:03

Do lecznicy, najczesciej przychodza zwierzeta chore, na zakazne choroby rowniez,choc tego nie musisz widziec, po kazdym pacjecie odkarza sie miejsce, gdzie byl badany, cala lecznice rowniez, mysle,ze nie musisz sie bac, bo lekaze znaja dobrze procedury med. Natomiast warto wiedziec przychodzac do lecznicy ze zwierzakiem.1 nie zabieraj ze soba dzieci.2 nie sadzaj zwierzaka na krzesle dla ludzi.3 nie zezwalaj na kontakt z innym pacjetem w lecznicy.4nie pozwol by biegal po korytarzu(nawet jak jest pusto) i lizal podlogi kosze itp..5 jesli poisz wez raczej wlasna miske.6 Po powrocie dokladnie umyj rece.Tyle mi w tej chwili przyszlo do glowy.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 marca 2013, 10:58

lekarz musi dokładnie znać procedury . My chorób zakaźnych nie zostawiamy w lecznicy w ogóle dlatego , że zakażenie następuje poprzez klatkę mimo dokładnego odkażania. Jeśli zaś zwierzę przyjdzie z chorobą zakaźną gabinet jest eliminowany z przyjmowania ruchu do jego odkażenia. Staramy się jak najszybciej odkazić także poczekalnie, właściciela z chorym psem prosimy na następny dzień od razu o wniesienie !!!!! zaznaczam wniesienie psa na rękach do wyznaczonego gabinetu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje