nieznana choroba. Czy to wątroba?
Witam, jakiś czas temu mój 7letni pies z powodu złego samopoczucia i braku apetytu przez długi czas (co zaowocowało schudnięciem) został zbadany i wyszły mu wysokie próby wątrobowe - alt ok. 240 i w moczu bilirubina (przy normie do 0,3 on miał ok. 4). Na usg wyszło jedynie niewielkie zapalenie w wątrobie na co weterynarz powiedział jedynie, że to nic strasznego i nie ma się co martwić. Serce miał osłuchiwane i niby wszystko ok. Pies dostawał przez 2tygodnie antybiotyki i witaminy. Powtórzono badania krwi i alt wzrosło do 255 czyli kuracja antybiotykami nie pomogła. Pies zachowuje się teraz normalnie, jest wesoły,bawi się, ale jest chodzącym szkieletem - odznacza mu się kręgosłup, żebra... dostawał też karmę hepatic na wątrobę ale najprawdopodobniej to po niej ma biegunkę. Wczoraj dostał puszkę i dosłownie leje się z niego, 4razy w ciągu dnia miał biegunkę, nic nie przyjmuje i nie wiem czym go karmić. Daję mu odrobinę kurczaka z ryżem i marchewką ale pies nie wyżyje na samej takiej karmie. Ciągle chodzi głodny mimo tego, ze to mała rasa (6kg) to zjada całą michę ryżu i jeszcze mu mało. Zauważyłem też, że częściej niż zwykle się trzęsie. Nie wiem czy to przez to że go bolał brzuch czy to również coś poważnego? weterynarz nie ma pojęcia co to może być i nie wiem co dalej robić. Jakie badania w takim wypadku dobrze by było zrobić i co to może być? Dlaczego wyniki się pogorszyły mimo kuracji? I co mogę jeszcze podawać pieskowi oprócz kurczaka i marchewki żeby troszeczkę nabrał wagi a przy tym żeby nie zaszkodzić wątrobie? Bardzo proszę o radę..
Po pierwsze , zmień lekarza .Po drugie , psu trzeba rozszerzyć diagnostykę.Po trzecie -teraz przy takich objawach nie dalabym mu suchej ani mokrej karmy , karmiłabym go jedzeniem domowym -lekkostrawnym często w małych ilościach,do tego dodałabym porządny probiotyk .
-
bo kuracja była na ślepo, no i się kurze ziarno nie trafiło... co pies dostaje na tą wątrobę w tym momencie?
No bo na początku podejrzewano, że to właśnie zapalenie wątroby które przejdzie a nic nie przeszło. Dostawał krople na polepszenie apetytu i wspomaganie wątroby no i jakieś antybiotyki. Od paru dni już nic nie dostaje. A jakie badania powinno się jeszcze zrobić? Czy to możliwe że ma np jakieś robaki,tasiemca itp? I co mogę mu dodawać do ryżu,marchewki i kurczaka? Mogę np. siemię lniane albo jakieś oleje?
Nie wiem już co robić
Nie wiem już co robić
-
a co lekarz planuje skoro pierwsza kuracja nie pomogła?
spokojnie zacznijmy od początku : czym leczysz watrobę , napisz wszystkie wyniki jakie masz z jego badań. Wątroba nie zawsze po 2 tyg super się regeneruje . Czasami trwa to kilka miesięcy. Nie musi być ona także uszkodzona pierwotnie lecz wtórnie. Więc podaj o co Cie proszę a potem coś podpowiem.