Choroba von Willebrand'a

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

04 lipca 2013, 01:11

Moj pies ma podejrzenie choroby von Willebrand'a, wkrotce ma miec operacje,w jaki sposob powinien byc zabezpieczony przed zabiegiem?, czy zglaszajac lekarzowi problem silnych krwawien podczas operacji, moge liczyc na to ze zabezpieczy psa?,czy psu ktory ma problem z niedroznoscia jelit, mozna podac Sedazin w trakcie przygotowan do zabiegu? Moze sa inne bezpieczniejsze leki, niz wspomniany Sedazin Bede wdzieczna za odpowiedz. Dziekuje
SleepingSun

04 lipca 2013, 10:03

a co skłoniło do takich podejrzeń? i co to za operacja, czy jest konieczna?
Rikula

04 lipca 2013, 11:31

Sedazin czyli Ksylazyna uzywana jest w premedykacji .Niedrożnośc jelit jest przeciwskazaniem do stosowania tego leku .
Operując psa z chorobą ven Willenbranda nalezy zabezpieczyć ,przygotować do przetoczenia osocze i kkcz -koncentrat krwinek czerwonych ,gdyż nie mozna wykluczyć ,ze podanie bedzie niezbędne ale o tym decyduje lekarz .
Gość

04 lipca 2013, 16:09

Bardzo Wam dziekuje, nie mniej BARDZO zalezy mi na opini dr.Orła.
Sleepingsun :nie jest to operacja w trybie pilnym, ale b.wskazana. PIes jest rasa predysponowana , do choroby von Willebrand'a,przy skaleczeniach,bardzo krwawi,byly powazne problemy przy wczesniejszej operacji,gdy o tym nie wiedzialam. Teraz robimy profilaktycznie sporo badan, no i wychodza coraz to nowe sprawy, ktore nie sa do zobaczenia, bez badan, nawet jak sie ma duze doswiadczenie i mocno dba o pieski.
Rikula, dzieki wielkie, mysle, ze jestes zwiazana z farmacja, bo w necie to ja tez duzo czytalam, ale nieraz mimo tego ze lek nie jest wskazany w danym schorzeniu, sa wskazania za zastosowaniem danego leku, ale to juz trzeba nie netu a wlasnie fachowej wiedzy. Bo jesli nie Sadezin, to czym go zastapic ?
Rikula

04 lipca 2013, 17:13

Przykro mi ,nie pomoge Ci w wyborze leku w premedykacji i anestezji ponieważ jak sama wiesz problem jest zlożony i trudno mi jednoznaczny polecić konkretny lek ,takich leków nowej generacji jest dużo Często leki te łączy się w zalezności tez od stanu ogólnego psa lub człowieka .Twój pies jest juz po jednym zabiegu , do tego WWf i jeszccze cos tam wychodzi jak sama piszesz. Wierz mi , należy na to popatrzeć całościowo nie wybiórczo ,Poczekaj na Dr Jarka
SleepingSun

04 lipca 2013, 17:41

czekaj na odpowiedź dr, ale napisz konkretnie co się dzieje (dla doktora nie dla nas).
Gość

05 lipca 2013, 12:55

Rikula -bardzo mi pomoglas, nie wiedzialam , czy sa inne leki.
W sutkach tworza sie guzki, ma miec usunieta listwe mleczna.
Rikula

06 lipca 2013, 16:42

Gościu ,zarejestruj się -napisze na prw
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 lipca 2013, 23:47

zrób bardzo dokładne badania krwi. Nie cierpie gdybania i nie podjąbym się u Twojego psa tak rozległego zabiegu. Tej choroby nie diagnozuje się na podstawie objawów i predyspozycji rasowych. Każde także zneiczulenie prowadzi do atoni przewodu pokarmowego , czego nie unikniesz. Więc po zabiegu przy wykwalifikowanej opiece udaje się bez problemu ruszyć perystaltykę. Ja osobiście używam cepesedanu , ale uzywałem też sedazinu i bez problemu zwierzęta przy odpowiednim postępowaniu pooperacyjnym z tego wychodzą.
ODPOWIEDZ
  • Informacje