Prośba o interpretacje wyników badań

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Waldekmm

14 października 2013, 21:45

Witam
Mam rocznego Yorkshire Terriera dwa miesiące temu miał robione badania krwi.
To wynik tego badania http://img809.imageshack.us/img809/6703/xow1.jpg Lekarz zalecił podawanie przez
miesiąc po jednej tabletce Epato 750 Plus. Pies przez miesiąc tabletki dostawał. Kilka dni temu zostało zrobione drugie badanie krwi oto jego wynik http://img28.imageshack.us/img28/5782/p0a0.jpg
Proszę o interpretacje obu wyników badań szczególnie drugiego co z tego badania wynika. Jakie badania powinno się jeszcze zrobić w tej sytuacji i jaką dietę i leczenie powinno się zastosować.
Pozdrawiam
Hildabe

14 października 2013, 23:19

Psinka na gotowanym jedzonku? Mój Yorczek miał podobnie podwyższone wyniki, musiałam ograniczyć mięcho (drób).

Po zmianie diety wszystko wróciło do normy.
SleepingSun

14 października 2013, 23:53

ile piesek ma lat? był na czczo? ja bym zrobiła usg.
Waldekmm

15 października 2013, 15:50

Pies ma rok, podczas obu badań krwi był na czczo. Problemy ze zdrowiem psa rozpoczęły się pól roku temu kiedy zaczął się drapać,czochrać, lizać łapy,wygryzać okolice ogona czyli psa swędziało, podejrzenie alergia pokarmowa i wtedy zaczęły się eksperymenty z pożywieniem. Próbowane były różne suche karmy przez pewien okres czasu dostawał rano suchą karme wieczorem surowe mięso, póżniej to mięso zacząłem gotować, pózniej znów była podawana tylko sucha karma i raz na tydzień, dwa tygodnie coś gotowanego. Od czasu do czasu przez te miesiące powiedzmy dwa razy w tygodniu pies miewał wymioty rano na czczo wymiotował żółtym spienionym płynem. Zdaje sobie sprawę że te problemy z wątrobą prawdopodobnie mogą wynikać z tych eksperymentów z pokarmem i złego żywienia. Pies do dzisiaj ma objawy świądu skóry które prawdopodobnie wynikają z alergi pokarmowej i w połączeniu z tą szwankującą wątrobą kompletnie dzisiaj nie wiem jak mam żywić psa ! Jak żywić i jak leczyć !
SleepingSun

15 października 2013, 17:41

a żadnych leków na tą alergię nie dostawał/dostaje?
Waldekmm

15 października 2013, 23:42

Na samym początku tego świądu skóry pół roku temu miał raz podany jakiś steryd przeciwświądowy w zastrzyku który nie zadziałał. Miesiąc pózniej w odstępie tygodnia miał podany dwa razy zastrzyk z iwermektyny (ivomec) żeby wykluczyć świerzbowiec. Kąpiele w allermylu które tak naprawdę wydawało mi sie że powodują jeszcze większy świąd. W miedzyczasie w okresie wiosennym pomiędzy tym wszystkim dostał dwa razy advantix bo łapał kleszcze biegając po ogrodzie. To całe leczenie. Jedynym objawem uczulenia, alergii u psa jest świąd, nie miał i nie ma żadnych zmian na skórze nie wypadają mu włosy. W opisie badania napisanym przez lekarza trzy miesiące temu widnieje "klinicznie: rumień umiarkowany, brak wykwitów".
SleepingSun

16 października 2013, 09:06

czy pobierana była zeskrobina ze skóry psa? możesz wkleić zdjęcia.
Waldekmm

16 października 2013, 15:07

Jest świąd i zaczerwienienie skóry, zeskrobina nie była pobierana bo lekarz mówił że nie ma sensu pobierać bo nie ma zmian na skórze z których można by zeskrobine pobrać. Tydzień temu było robione USG jamy brzusznej,jedyną nieprawidłowością opisaną w opisie jest "wątroba nieznacznie powiększona , jednorodna, noromoechogeniczna, pęcherzyk i przewód zółciowy oraz okolica trzustki prawidłowe". Moim głównym problemem w tym momencie przy tych połączonych problemach ze skórą i wątrobą jest to jak mam żywić psa i jakie leczenie powinno się zastosować na tą wątrobę.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 października 2013, 11:22

co ja zrobiłbym :
1. leczenie podtrzymujące wątroby
2. diagnostyka świądu skóry
3. nie podawanie leków na pałę
czy orócz świądu coś się dzieje z psem? Czy sa jakieś dziwne objawy po jedzeniu?
ODPOWIEDZ
  • Informacje