Dzień dobry,
zwracam się z prośbą o poradę w następującej sprawie.
Piesek ok 11 lat, 10 kg, od dwóch lat rosnąca fosfataza alkaiczna (pierwsze badania wykonane około 2 lat temu wskazywały 300, kilka badań pomiędzy - coraz wyższe wskazanie, wczorajsze badanie 730!) w międzyczasie dwukrotnie wykonane usg jamy brzusznej, które nic nie wykryło. Piesek był również trzy miesiące w zeszłym roku na karmie wątrobowej, co niewiele polepszyło wynik. Oprócz tego ALT(GPT) również podwyższone (84) a GLDH także (16,1). Czy ktoś z Państwa miał podobną sytuację? Jakie inne przyczyny oprócz wątrobowych mogą być takich wyników? Piesek poza złymi wynikami czuje się dobrze - nie ma problemów z oddawaniem moczu ani kału, je i pije w granicach normy (cały czas jest na suchym boshu dla seniorków). Dodam informację, ze jest to pies z adopcji ( w wieku 8 lat), bardzo strachliwy - burza, fajerwerki, lęk separacyjny, strach przed obcymi bardzo często powodują drgawki i inne silne reakcje nerwowe, które już na różne sposoby (i środki) próbujemy złagodzić.
Będę bardzo wdzięczna za każda wskazówkę, bo mam wrażenie, ze nawet moja weterynarz zaczyna bezradnie błądzić
Pozdrawiam
Marta
Bardzo podwyższona fosfataza alkaiczna i GLDH
Chora wątroba i pomomo starań nie udało się zdiagnozować przyczyny choroby. Sunia miała być uśpiona w kwietniu ale nie poddaliśmy się i mamy w domu wesołego psa.
AP nie jest jakimś bardzo specyficznym wskaźnikiem. Oczywiście przy kilku schorzeniach ewidentnie szybuje w górę. PAmiętam psa , który miał 4000 Ap i mimo wykonania wielu badań nie wykryłem przyczyny tego . Wysłałem psa na konsultacje na uczelnie do Wrocławia , tam prześwietlili go na wylot i....... NIc. Pies żył jeszcze 8 lat i umarł mając ponad 14 lat.
moja sunia ma podwyższone AP - 237 i GLDH prawie 20. Na USG wyszło, że pęcherzyk żółciowy zagęszczony żółcią z elementami hyerechogenami, pogrubione ścianki pęcherzyka i ścian naczyń żółciowych w obrębie wnęki wątroby. Miąższ wątroby o prawidłowej budowie i echogeniczności.
lekarz przepisał Ursocam. czy to odpowiedni lek?
lekarz przepisał Ursocam. czy to odpowiedni lek?
-
Cześć!
Niepokojące wyniki badań to jedna z przyczyn, dla których warto odwiedzić gabinet weterynaryjny. Koniecznie jak najszybciej udaj się do drugiego lekarza żeby skontrolować wyniki i uzyskać niezależną opinię.
Pamiętaj jednak, że nowe miejsce (zwłaszcza gabinet lekarski) może budzić w psie lęk. Zobacz, jak można łagodzić jego objawy! https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl
Niepokojące wyniki badań to jedna z przyczyn, dla których warto odwiedzić gabinet weterynaryjny. Koniecznie jak najszybciej udaj się do drugiego lekarza żeby skontrolować wyniki i uzyskać niezależną opinię.
Pamiętaj jednak, że nowe miejsce (zwłaszcza gabinet lekarski) może budzić w psie lęk. Zobacz, jak można łagodzić jego objawy! https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl