Bardzo podwyższona fosfataza alkaiczna i GLDH

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

martooha84

04 grudnia 2013, 12:00

Dzień dobry,
zwracam się z prośbą o poradę w następującej sprawie.
Piesek ok 11 lat, 10 kg, od dwóch lat rosnąca fosfataza alkaiczna (pierwsze badania wykonane około 2 lat temu wskazywały 300, kilka badań pomiędzy - coraz wyższe wskazanie, wczorajsze badanie 730!) w międzyczasie dwukrotnie wykonane usg jamy brzusznej, które nic nie wykryło. Piesek był również trzy miesiące w zeszłym roku na karmie wątrobowej, co niewiele polepszyło wynik. Oprócz tego ALT(GPT) również podwyższone (84) a GLDH także (16,1). Czy ktoś z Państwa miał podobną sytuację? Jakie inne przyczyny oprócz wątrobowych mogą być takich wyników? Piesek poza złymi wynikami czuje się dobrze - nie ma problemów z oddawaniem moczu ani kału, je i pije w granicach normy (cały czas jest na suchym boshu dla seniorków). Dodam informację, ze jest to pies z adopcji ( w wieku 8 lat), bardzo strachliwy - burza, fajerwerki, lęk separacyjny, strach przed obcymi bardzo często powodują drgawki i inne silne reakcje nerwowe, które już na różne sposoby (i środki) próbujemy złagodzić.
Będę bardzo wdzięczna za każda wskazówkę, bo mam wrażenie, ze nawet moja weterynarz zaczyna bezradnie błądzić :(
Pozdrawiam
Marta
Gość

04 grudnia 2013, 13:18

Moja psina miała Fosfatazę 1800 w najgorszym okresie...
martooha84

04 grudnia 2013, 23:39

W najgorszym okresie czego? Jakiej choroby?
Gość

06 grudnia 2013, 11:50

Chora wątroba i pomomo starań nie udało się zdiagnozować przyczyny choroby. Sunia miała być uśpiona w kwietniu ale nie poddaliśmy się i mamy w domu wesołego psa.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 grudnia 2013, 23:47

AP nie jest jakimś bardzo specyficznym wskaźnikiem. Oczywiście przy kilku schorzeniach ewidentnie szybuje w górę. PAmiętam psa , który miał 4000 Ap i mimo wykonania wielu badań nie wykryłem przyczyny tego . Wysłałem psa na konsultacje na uczelnie do Wrocławia , tam prześwietlili go na wylot i....... NIc. Pies żył jeszcze 8 lat i umarł mając ponad 14 lat.
Kolinda1968

14 grudnia 2016, 18:43

moja sunia ma podwyższone AP - 237 i GLDH prawie 20. Na USG wyszło, że pęcherzyk żółciowy zagęszczony żółcią z elementami hyerechogenami, pogrubione ścianki pęcherzyka i ścian naczyń żółciowych w obrębie wnęki wątroby. Miąższ wątroby o prawidłowej budowie i echogeniczności.
lekarz przepisał Ursocam. czy to odpowiedni lek?
KrakVet.pl

05 kwietnia 2022, 08:32

Cześć!
Niepokojące wyniki badań to jedna z przyczyn, dla których warto odwiedzić gabinet weterynaryjny. Koniecznie jak najszybciej udaj się do drugiego lekarza żeby skontrolować wyniki i uzyskać niezależną opinię.
Pamiętaj jednak, że nowe miejsce (zwłaszcza gabinet lekarski) może budzić w psie lęk. Zobacz, jak można łagodzić jego objawy! https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/

KrakVet.pl
ODPOWIEDZ
  • Informacje