rozszerzony przelyk

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

cav87

17 grudnia 2013, 19:30

Witam, u mojego owczarka niemieckiego zdiagnozowano m.in. "znaczne poszerzenie przelyku w czesci przedsercowej, ktory uciska na tchawice od gory i nieznacznie przemieszcza ja na prawa strone srodpiersia. Obraz zmian wskazuje na wade rozwojowa-nieprawidlowosci pierscienia naczyn u podstawy sylwetki serca".
Jakis czas temu byly problemy z trzustka.Po kuracji kreonem i encortolonem + Low fat z Royala wskazania wrocily do normy, waga ok 1,5kg na+, niestety masa oscyluje w granicach 20kg.Pies po posilku ma gardo jak pilka do pilki noznej,pokarm nie trafia do zoladka tylko gdzies pod serce,nastepuja wymioty.Od wczorajszej konsultacji pomaga karmienie kilka razy dziennie papka w pozycji pionowej, ale polecono mi operacje ktora nie daje pewnosci ze pies sie wybudzi nie mowiac juz o sprawnym przewodzie pokarmowym. Czy ktos orientuje sie jakie sa szanse powodzenia operacji przy takich objawach? Mam ogromny dylemat czy klasc psa pod noz(i miec nadzieje ze sie wybudzi) czy moze dac mu zyc tak jak do tej pory(w koncu zyje juz prawie 2 lata) i niech sie dzieje co chce??
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 grudnia 2013, 23:17

OCZYWIŚCIE , ŻE ZOPEROWAĆ WADA BĘDZIE BARDZO SIĘ POGŁĘBIAĆ CO SKOŃCZY SIĘ EUTANAZJA PSA. zABIEG POPRWNIE WYKONANY NIE JEST AŻ TAK BARDZO RYZYKOWNY OCZYWIŚCIE PRZY WPRAWNYM CHIRURGU. może SIĘ BARDZO POPRAWIĆ A SAM UCHYŁEK PRZEŁYKU MOŻE ZNACZNIE ZMALEĆ CHOĆ NIE MA TAKIEJ GWARANCJI ( PRZEPRASZAM ZA CAPSA)
ODPOWIEDZ
  • Informacje