enrobioflox
Witam ,mam pytanie dotyczące dawkowania.pies dostał antybiotyk enrobioflox 10 w dawce 1 ml na 10 kg mc ,w ulotce napisane jest ze podaje się od 0,25 do 0,5 ml. czy podwójna dawka jest bezpieczna?
nie powinno sie nic stac , ale dawke należy skorygować.
dziś jest 9 dzień podawania tego antybiotyku,został przepisany z powodu podwyższonych leukocytów (21) ,pies trafił do wet. ponieważ stracił nagle apetyt. oprócz delikatnie powiększonej prostaty stwierdzonej w badaniu nie ma żadnych innych niepokojących objawów,badanie moczu w normie. w 7 dniu zrobiona morfologia,leukocyty wzrosły(23) dostałam drugą butelkę antybiotyku z zaleceniem podawania przez kolejny tydzień tej dawki.nadal nie wiadomo co jest przyczyną .początkowo brak apetytu zganiałam na cieczkę suczki mieszkającej nie daleko,ale skąd te leukocyty.
ja szukałbym przyczyny , bo takie leczenie nie zawsze daje rezultaty co widać.
no własnie ale czego szukać ? jedyna odmienność w jego zachowaniu to ciągłe podekscytowanie,na podwórku popiskuje z nosem w górze.apetyt ma ale tylko na gotowane ,na suche zastrajkował kategorycznie,choć jadł zawsze z chęcią.podawanie tego antybiotyku w takiej dawce może mieć jakieś skutki?
trzeba dokładnie przebadać psa, dokładną analizę krwi i moczu. Po tym należy zastanowić się co dalej w zależności od pozyskanych wyników.
-
- Informacje
-