Mam prośbę o diagnozę. Badanie krwi podaję co powyżej normy:
MCH 1,53fmol, segmentowanie krwinek białych 84%, AIAT 69U/L, ALP 16U/L, Kreatynina 5,4mg/dl, Mocznik 405,0mg/dl, Albumina 26,0g/l, Fosfor 11,7mg/dl. Pies mieszaniec wiek 12 lat, waga ok. 10 kg teraz ok. 7kg. czy to nerki? Co dalej co z moim pupilem?
CO psu dolega i jakie rokowania
Przecież musisz napisać więcej informacji ! w jakim wieku jest pies , w jakiej jest kondycji, co je , na co był leczony , jaka jest diagnoza weterynarza ! Niestety , ale tu nie ma jasnowidzów !!!
Przecież napisałem jak byłby leczony też bym napisał.kimus pisze:Mam prośbę o diagnozę. Badanie krwi podaję co powyżej normy:
MCH 1,53fmol, segmentowanie krwinek białych 84%, AIAT 69U/L, ALP 16U/L, Kreatynina 5,4mg/dl, Mocznik 405,0mg/dl, Albumina 26,0g/l, Fosfor 11,7mg/dl. Pies mieszaniec wiek 12 lat, waga ok. 10 kg teraz ok. 7kg. czy to nerki? Co dalej co z moim pupilem?
Niestety , ale tu nie ma jasnowidzów !!! - ale są chyba weterynarze, którzy może pomogą.
-
jeżeli dobrze przepisałeś wyniki to piesek umiera na niewydolność nerek.
-
i nie da się podstawić diagnozy po tak szczątkowych informacjach. wyniki są tragiczne. było robione usg, badanie moczu? stan pogorszył się nagle?
Skoro wyniki zrobione to teraz leczenie ,czy pies jest leczony ?Co na to wet prowadzący ?NN to choroba straszna ale trzeba psu dać szansę ,kroplówki ,dieta !,leki .Czeka go bardzo ciężka walka ale może jeszcze dużo dobrych dni .Wiem z własnego doświadczenia że wyniki mogą być tragiczne a pies ma się dobrze i żyje sobie spokojnie .Niestety jest to już często wyrok ale przecież liczy się każdy dzień .
I co na to weterynarz u którego robiłeś badania ? nie podjął leczenia ? przecież wyniki przekraczają znacznie normy ! A Ciebie nie niepokoi , że pies chudnie !!! Nie widzisz żadnych zmian w zachowaniu ? czy pies pije więcej wody , czy częściej oddaje mocz , Twoje informacje są bardzo ogólnikowe !
Wszystko jw to jest u mojego pieska! Weterynarz potwierdził PNN! W weekend były 2 kroplówki, dostaje karmę renal, jakiś proszek na poprawę pracy nerek (1,5 miarki). Co jeszcze można zrobić? A czy dreszcze to też od tego choróbska?
Tak ,moja sunia też drżała .Najważniejsza jest dieta (bezbiałkowa ),oczywiście na równi z kroplówkami i Ipakitiną (proszek ).Na pewno będziesz powtarzać wyniki żeby zobaczyć w którą stronę idzie leczenie .
-
mi te wyniki wskazują na stan ostry, nie przewlekły.
Ten proszek to ChitofosGość pisze:Wszystko jw to jest u mojego pieska! Weterynarz potwierdził PNN! W weekend były 2 kroplówki, dostaje karmę renal, jakiś proszek na poprawę pracy nerek (1,5 miarki). Co jeszcze można zrobić? A czy dreszcze to też od tego choróbska?
Staruszek ma apetyt i mógłby "słonia zjeść", ale trzeba mu wydzielać. Suchego nie je i brak wymiotów. Ostatnio zauważyłem, że nie może być sam, bo wtedy ciągle piszczy, szczeka, skiełczy a przez 12 lat nie było problemu - chyba czuje, że się zbliża jego kres. ((
Pamiętaj o diecie ,bezbiałkowa czyli bezmięsna .Tylko gotowe karmy dla chorych nerek .Mój wet mówił ze mogę podawać rzeczy których normalnie psu się nie daje czyli naleśniki ,kalafiora gotowanego .
-
- Informacje
-