Bezwiedne wypróżnianie u starszego psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
aglo

19 stycznia 2014, 10:44

Witam

Od około 3 tygodni moj 10-letni labrador zaczął bezwiednie się wypróżniać. Na początku orientował się w ostatniej chwili, że chce się załatwić i po drodze do wyjścia z domu robił kupę, teraz już nie czuje, że potrzebuje się załatwić i robi kupę nawet podczas drzemki czy w nocy jak śpi. Podczas spaceru również nie odczuwa parcia. Dopiero jak już jest w trakcie to przystaje żeby się załatwić.

Pies na spacery wychodzi 3 - 4 razy dziennie; 5.30, 16.00, 18.00, 20.30.Dodatkowo zawsze ma możliwość wyjść samemu z domu przez swoje specjalne drzwiczki. Zwracam uwagę na jego zachowanie żeby w każdej chwili z nim wyjść.
Dzisiaj rozmawiałam z naszym wetem jak jeszcze mogę mu pomóc i czy jest to objaw wieku starczego czy też może jakaś choroba. Ustaliliśmy, że zacznę mu podawać Karsivan, dla ogólnej poprawy jego stanu. Od dawna podaję mu też wit. B kompleks. Dzisiaj dostanie też ostatnią dawkę Trocoxilu i za jakieś 3-4 tygodnie zrobimy morfologię i biochemię (ostatnie badania robione około 7 m-cy temu były dobre).

Co jeszcze mogę dla niego zrobić? Jak mu poprawić jakość życia. Pies bardzo się stresuje faktem, że załatwia się na swoje posłanie.
Będę wdzięczna za sugestie.
agatkami

19 stycznia 2014, 19:10

A miał RTG kręgosłupa?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 stycznia 2014, 20:57

wykonaj dokładne rtg kręgosłupa.
Awatar użytkownika
aglo

20 stycznia 2014, 16:43

Dzwoniliśmy dzisiaj o RTG kręgosłupa do przychodni. Badanie możemy wykonać w dwóch rzutach; z boku i na grzbiecie, ale lekarz powiedział, że to badanie nie uwidoczni czy są jakieś uciski na nerwy, że tu potrzebna jest tomografia, a tą można wykonać najbliżej chyba we Wrocławiu.
Jeśli RTG w Pana ocenie ma coś rzeczywiście pokazać to jak najbardziej je zrobimy, ale bardzo się boję podawać psu narkozę w tym wieku czy też inne środki uspakajające (kiedyś pies wręcz dostał zapaści po podaniu środków uspakajających).

Proszę również powiedzieć czy jest możliwość przesłania do Pana zdjęcia w wersji cyfrowej w celu oceny?

Nie wiem czy to zasługa leków, które pies wczoraj dostał (Trocoxil i Karsivan), ale dzisiaj bardzo ładnie się załatwił. Czuł, że ma parcie, znalazł sobie miejsce i zrobił co trzeba :), w nocy też nie było żadnych niespodzianek.
agatkami

20 stycznia 2014, 19:41

Choroba kręgosłupa mojego psa zaczęła się objawiać właśnie problemem z wypróżnianiem. Zaczął robić pod siebie. Potem już dość szybko postępował niedowład tylnej części ciała.
Psiak miał robione zwykłe RTG kręgosłupa boczne i bez narkozy ani żadnego środka.
Awatar użytkownika
aglo

20 stycznia 2014, 21:20

agatkami co stwierdzono u twojego psa i jak wyglądało leczenie? Podawane miał tylko jakieś leki czy konieczna była rehabilitacja?
Z moim psem tak łatwo nie pójdzie, miał już kilka razy RTG i niestety konieczne jest podanie mu środka uspakajającego, inaczej to jest wielka walka.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 stycznia 2014, 17:36

powtórze zrób pierwsze rtg kręgosłupa, to może nawet mały cień rzucić na sprawę.
ODPOWIEDZ
  • Informacje