Hemofilia-pyt .do Pana Jarka ;)

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

lusia 2

28 lutego 2014, 08:22

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy hemofilię dziedziczą szczeniaki tylko od suki nosicielki ? jak w ogóle to wygląda ,czy zawsze i wszystkie szczeniaki będą chore i nie dożywają kilku lat ? Czy można zbadać sukę i stwierdzić czy to ona jest nosicielką ? Jakie i kiedy zrobić badania szczeniakom aby stwierdzić że są zdrowe -a suczki nie są nosicielkami ? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam .;)
lusia 2

06 marca 2014, 19:46

Czy ktoś ,coś mi powie na ten temat ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 marca 2014, 01:20

na hemofilię chorują tylko samce przenoszą gen samice od chorych samców. Rokowanie jest złe . Można próbować leczyć, ale leczenie jest kosztowne oparte na ludzkich lekach.. Mamy 2 typy hemofilii typ A niedobór VIII czynnika krzepnięcia typ B niedobór IX czynnika krzepnięcia. Gen jest przenoszony na 10 parze chromosomów . Mozna to nosicielstwo wykrywać choć najczęściej diagnozuje się na podstawie objawów u potomstwa. Najczęściej chorują owczarki niemieckie. Ja osobiście z chorobą nigdy się nie zetknąłem.
lusia 2

09 marca 2014, 08:29

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam- zdrowa samica ,kryta chorym samcem rodzi chore maluchy ? W sytuacji kiedy ojciec jest chory matka zdrowa to ich potomstwo będzie chore -samcy ,nosicielami -samice ? Słyszałam tez opinie ,że chory samiec nie dożywa wieku produkcyjnego :shock:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 marca 2014, 23:53

samica musi być nosicielem tego genu nie samiec. Tak ciężko jest dożyć z tą chorobą słusznego wieku. Z reguły następuje skrwawianie się .
ODPOWIEDZ
  • Informacje