wysoki mocznik niska kreatynina

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

coolka

20 marca 2014, 22:54

Witam, zakładam nowy temat ponieważ nie wiedziałam gdzie mój problem może pasować
4 tygodnie temu wpadł mi prawie pod samochód piesek rasy york. Nie znalazłam jego właścicieli więc postanowiłam go adoptować.
Piesek był bardzo wychudzony, miał biegunkę która przeszła po antybiotyku. Oddaje często mocz i wylizuje się po siusianiu.
Czasami łapie też ataki duszności. Jakby się zapowietrzał. Ma to miejsce zazwyczaj w momentach ekscytacji.
I tutaj moje pytanie czy może to być kichanie wsteczne? czytałam że jest to częste u tej rasy.
chciałam też poprosić o analizę wyników badań pieska, ponieważ mocznik jest trzykrotnie podwyższony.
piesek karmiony jest mięsem ( kurczak, wołowina, indyk czasami troszkę ryżu ale nie lubi za bardzo warzywa tez rzadko kiedy uda mi się przemycić) czy przy tych wynikach należy zmienić dietę?
Aktualnie dostał antybiotyk ( 8 dni) z racji podwyższonego mocznika i kontrola w za 4 dni. Piesek ładnie je, jest ruchliwy.

RBC- 7.23 (10^3/uL)
HGB- 17.2 g/dl
HCT- 46.8%
MCV 64,7 fl
MCH 23,8 pg
MCHC - 36,8 g/dl
PLT- 428 (10^3/uL)
RDW-SD- 34,6 fL
RDW-CV- 17,5 %
PDW -11.7 fL
MPV- 10.2 fL
P-LCR- 26.2 %
PCT- 0.43 %
MONO- 0.99 (10^3/uL)
EO- 0.00 (10^3/uL)

S- 51
Eo-3
Limf- 41
Mo- 4
Kom. plazm.- 1

ALP IFCC- 44 U/L
ASPARTATE Aminotrans. liquid - - 27 U/L
CREA P ver.2 - 0.49 mg/dL
CREA P ver.2 - 0.50 mg/dL
STAT Gluc HK Gen.3- 99 mg/dL
Urea/Bun liquid - 146 mg/dL
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 marca 2014, 00:02

mogę napisać co ja bym zrobił: film aby moc obejrzeć jak ta duszność przebiega ( na podstawie opisu cieżko powiedzieć co to za duszność), zrobiłbym ogólną analizę moczu i zmienił dietę psa. A po tym decydowałbym co dalej.
coolka

14 kwietnia 2014, 19:05

dziękuje serdecznie za odpowiedz,

mocznik spadł do 74 więc jest znaczna poprawa.
został teraz już problem duszności.
wysyłam filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=6dCoS-2 ... e=youtu.be

dodam, że zauważyłam że duszność ta pojawia się w momencie ekscytacji oraz po piciu wody.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 kwietnia 2014, 23:26

na wszelki wypadek wykonałbym rtg boczne tchawicy w kierunku jej zapadalności. Może to też być kichanie wsteczne, ale nie zbagatelizuj tej tchawicy.
coolka

15 kwietnia 2014, 21:15

oczywiście rtg zostanie wykonane!
Mam jeszcze pytanie czy takie duszności mogą być wywołane alergia?
Pies często prycha/ kicha.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 kwietnia 2014, 10:06

małe prawdopodobieństwo. NA tle alergicznym kaszel jest bardzo podobny do typowej infekcji oskrzeli czy płuc.
coolka

28 kwietnia 2014, 13:17

rtg tchawicy w jak najlepszym porządku! :)

Pies po 2 zastrzykach na alergie przestał się dusić.
Zbiegło się to z wyjazdem w inne miejsce na święta i z kastracją.
Mam więc nadzieję że jest to kichanie wsteczne albo jakieś uczulenie sezonowe.
Mam jeszcze pytanie odnośnie żywienia.
Ponieważ z psa jest duży niejadek(tzn je ale bardzo mało i często musi być karmiony z ręki, nie wiem czy boi się ogólnie jeść czy innych zwierząt ale w czasie karmienia jest strasznie zdenerwowany i nie podchodzi sam do miski)
Jak już coś złapie to ucieka z kąskiem na posłanie.

Pies waży 2.4 kg i nie przytył ani grama od momenty przygarnięcia.
Nie zależy mi żeby go utuczyć, co to to nie :)
ale widać mu każdą kostkę szczególnie kręgosłup i kości biodrowe.
Ile taki piesek dość aktywny powinien jest gram gotowanego jedzenia dziennie?
I co mogę zrobić żeby go ośmielić przy posiłkach?

dziękuję za pomoc!
coolka

28 kwietnia 2014, 15:06

A i jeszcze jak najlepiej takiego niejadka karmić, raz czy dwa razy dziennie?
No i jak karmić wtedy resztę zwierzyńca. ( kocica 13 lat, i Cane Corso 3 lata)

Wszyscy dostają 2 razy dziennie.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

07 maja 2014, 09:23

w takim razie duża szansa , że kaszel jest tła alergicznego. Nawyk takiego sposobu jedzenia został u psa wypracowany i pochodzi sprzed momentu jego przygarnięcia. Trzeba będzie popracować aby zrozumiał , że przy jedzeniu nic mu nie grozi i że nikt mu nie zabierze tego co zabrał. Jest to do wyuczenia . Niestety co do ilości zjadanego jedzenia gotowanego trzeba byłoby zliczać kaloryczność diety aby ustalić dawkę. Dokładną dawkę można szybko odczytać tylko przy jedzeniu gotowego jedzenia dla psa. Co do częstotliwości karmienia dostosuj to do danego osobnika i stada.
aramis12345

19 listopada 2014, 18:51

Dzień dobry,
Mam wątpliwość, czy takie dwie wielkości są powodem do niepokoju u mojego Psiska: kreatynina 0,9 mg/dl i i jednocześnie mocznik 55,7 mg/dl kreatynina idealna a mimo to mocznik przekroczony?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 listopada 2014, 22:54

za mało danych podajesz. Wiek , rasa, dieta . Inaczej będzie wyglądało podniesienie takie mocznika u 1 rocznego psa inaczej u 13 letniego, inaczej u psa karmionego mięsem inaczej na purinie pro plan, inaczej u białego bullteriera inaczej u ON.
aramis12345

24 listopada 2014, 00:43

Pies mix ma ok 2 lat, rok na łańcuchu, później 3-4 miesiące w schronisku, od 4 miesięcy jest ze mną, zjadł przez ten czas 15 kg suchej karmy fitmin, teraz kończy 15 kg biomill-u, ma dziwną przypadłość polegającą na tym, że w trakcie dłuższych spacerów 1-2h wypróżnia się 3-5 razy poczynając od normalnego stolca a kończąc na biegunce (symbolicznej bo nie ma już czym). GGTP, amylaza, lipaza idealne. Jednocześnie nie ma żadnego problemu z częstym wychodzeniem za potrzebą. Na krótkich spacerach (rano i wieczorem) stolec zawsze w porządku. Czy ta przypadłość może mieć związek z podwyższonym mocznikiem?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Marcin Klekowski
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 listopada 2014, 23:02

może , ale nie musi , a spróbuj mu gotować czy tez tak będzie się działo u niego. Mogę podejrzewać , że po nagłym przestawieniu na bardzo bogata karmę ( wysokiej jakości) może tak się zachowywać jego organizm. Czy na fitminie też tak było? Staraj się nie zmieniać jedzenia jakiś czas jak się sprawa ustabilizuje.
mar.gajko

26 listopada 2014, 19:14

Z mojego doświadczenia psów schroniskowych, czy hotelowanych, czyli zamkniętych długo w kojcu, zdarzały się psy, które nie mogły, nie chciały załatwiać się w kojcu. Wyprowadzane raz albo 2 x dziennie na spacer niektóre właśnie tak się zachowywały, robiły normalną ładną kupkę, potem drugą, potem pastowatą i wreszcie takie resztki rzadkie. Jakby chciały "na zapas" się wypróżnić. Dodam, że ten nawyk zanikał po kilku miesiącach w nowych normalnych domach, gdzie miały 3,4 spacery.
ODPOWIEDZ
  • Informacje