Witam, bardzo prosze o doktora o pomoc.
Mam pieska ktoremu od dluszego czasu wypada siersc, stala sie matowa i sucha, pojawily sie symteryczne liszaje na skorze i mam wrazenie, ze czesto jest mu zimno. W rozszerzonym badaniu krwi wszystko wyszło w porzadku, tylko jest zanizony poziom T4. Gdy obliczam wspolczynnik k dla niedoczynnosci wyraznie wychodzi ze pies jej nie ma. Tyle ze objawy sa typowe a T4 jest zanizone. Czy mam wdrozyc leczenie?
Oto wyniki
T4 - 10 ng/ml (15-40)
Cholesterol całkowity - 200 mg/dl (127,7 - 360)
Niedoczynnośc tarczycy i wspolczynnik k
Sorka za post pod postem, ale nie moge edytować.
Rozwine nieco temat z sierścią. Wypada wolno, równomiernie, staje sie rzadsza. Po obu stronach mordki ma symetryczne czerwone znaczki, przy pachach po obu stronach liszaje dokladnie w tym samym miejscu, czyli tu jest cos na tle hormonalnym. Pigment skory ma ciemniejszy i jest go wiecej niz wczesniej. Skora jest sucha. Pies czesto szuka cieplych miejsc, na podworku jest mu zimno i trzesie sie nawet przy dodatniej temperaturze.
Rozwine nieco temat z sierścią. Wypada wolno, równomiernie, staje sie rzadsza. Po obu stronach mordki ma symetryczne czerwone znaczki, przy pachach po obu stronach liszaje dokladnie w tym samym miejscu, czyli tu jest cos na tle hormonalnym. Pigment skory ma ciemniejszy i jest go wiecej niz wczesniej. Skora jest sucha. Pies czesto szuka cieplych miejsc, na podworku jest mu zimno i trzesie sie nawet przy dodatniej temperaturze.
-
Zdecydowanie należy zacząć podawać psu hormony tarczycy
oczywiście , że podałbym leki, nie są one szkodliwe i nawet jeśli nie będzie poprawy nic nie zrobisz złego psu. Można dodatkowo wykonać usg tarczycy.
witam, robiłam badanie krwi u suki która od roku nie ma cieczki, jutro jestem umówiony na usg jamy brzusznej.
oto wyniki:
TSH 3 generacji 0.012 ulU/mL
Estradiol <9.00 pg/ml
progesteron 0,98 nmol/l
przypuszczam że nie sa to rewelacyjne wyniki. bardzo źle to wygląda??
oto wyniki:
TSH 3 generacji 0.012 ulU/mL
Estradiol <9.00 pg/ml
progesteron 0,98 nmol/l
przypuszczam że nie sa to rewelacyjne wyniki. bardzo źle to wygląda??