Szanowny Panie Doktorze,
bardzo prosze o wyjaśnienie kwestii morfologii a sciślej b. niskiego poziomu potasu
U mojego pieska(goldenka-13 lat) pojawił sie zły wynik potasu- 4,656 mg/dl,
To duzo ponizej normy, nie zlecono powtórki, bo przy takiej wartości pies podobno już nie zyje.
Piesek od dłuższego czasu miał wzmożone pragnienie,obawialiśmy sie cukrzycy, ale cukier w normie. Czy tę morfologię należałoby powtórzyć?
Jakie są objawy niedoboru potasu u piesków?
Pozostała zmieniona morfologia:
Mocznik trochę poniżej 19 mg/dl i trombocyty 176 g/l
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź.
zła morfologia- niski potas
powtórzyłbym jony ze świeżej krwi. Na szczęście to nie jest jeszcze krytyczny poziom potasu we krwi psa. Czym go żywisz, czy choruje na coś przewlekle, nie ma zaburzeń motorycznych , chętnie się porusza i żadnych drgań mięśniowych, biegune, wymiotów , zaburzeń krążeniowych?
Bardzo dziękuję za odpowiedź, wszystko co Pan napisał trwało od dłuższego czasu-tj niechęć do spacerów(ale to było wytłumaczone zwyrodnieniem kręgosłupa- na co dostała sterydy, nie pomogło- dostałą piguły też nie pomogło, wywołało biegunę) straciła apetyt, zanikły mięśni, trudności oddechowe od wakacji, bardzo dyszała, ale dwukrotne ekg nic nie wykazało.
Już jej nie ma, odeszła w strasznych bólach:(((((((((((((((((((Podobno wątroba, a wyniki w marcu robione były wzorcowe.
Potwornie mi ciężko:(((((((((((((((((((( To był WIELKI PRZYJACIEL_ CZŁONEK RODZINY!!!
strasznie mi szkoda,że tak późno do Pana napisałam.
Już jej nie ma, odeszła w strasznych bólach:(((((((((((((((((((Podobno wątroba, a wyniki w marcu robione były wzorcowe.
Potwornie mi ciężko:(((((((((((((((((((( To był WIELKI PRZYJACIEL_ CZŁONEK RODZINY!!!
strasznie mi szkoda,że tak późno do Pana napisałam.
stąd zaburzenia w jonach . No cóż po fakcie....
Panie Doktorze, "jaki jest krytyczny poziom potasu"?????????? W morfologiii krwi mojego psa potas wyniosl 2,6 mmol/l (norma 4,1 - 5,4) Weterynarz zlecil dozylne kroplowki z dodaniem potasu w bardzo wolnym tempie podawane (1 kropla na 2sek).
Wyjasnil tylko, ze to w zwiazku z niskimi wartosciami potasu. Poza tym kreatynina 2,1 mg/dl (norma 0,8-1,7) mocznik 46,0 mg/dl (norma 20-45) Po kilku dniach powtorzenie morfologii. Prosze o odpowiedz.
Wyjasnil tylko, ze to w zwiazku z niskimi wartosciami potasu. Poza tym kreatynina 2,1 mg/dl (norma 0,8-1,7) mocznik 46,0 mg/dl (norma 20-45) Po kilku dniach powtorzenie morfologii. Prosze o odpowiedz.
nie ma czegoś takiego jak krytyczny poziom, trzeba zapobiegać niedoborom i walczyć z podniesionymi parametrami . A zwierzę ma jakieś objawy?
-
- Informacje
-