Pies nie może się wysikać
Od jakiegoś czasu mój pies 10 letni labrador ma problem z oddawaniem moczu. Został przebadany, USG nic nie wykazało, nie ma kamieni, nerki zdrowe, RTG, badanie moczu ok. Pies choruje na tarczycę (dawka eutyroxu 200 2 razy dziennie) oraz na prostatę, raz w tygodniu przyjmuje tamoxifen, prostata zmniejszyła się i nie jest powodem jego dolegliwości (tak powiedział wet.) Nie ma właściwie przyczyny, dlaczego pies nie może się załatwić. Został przeleczony antybiotykiem cipronex, dostawał nospę, teraz przyjmuje gasprid i kornam. Był kilka razy cewnikowany, ostatnio trzy dni temu, był poprawa na dwa dni, teraz znowu problem wraca, pies długo stoi, nie może się wysiusiać, a jeśli mu się uda, to niewielkie ilości, kilkanaście kropel. Proszę o konsultację, mój wet. jest ok. mam zaufanie do niego, ale martwię się, co dalej z moim słodziakiem Direstratis.
proszę podać wyniki badania moczu i wykonać rtg boczne kręgosłupa odc. lędźwiowo - krzyżowy.
Niestety wyniki badania moczu są u vet. w komputerze, z tego, co wiem, były w normie (pobrane z pęcherza, przy okazji cewnikowania). Jeśli chodzi o RTG, to miał zrobione, niestety ma duże zwyrodnienia, lekarz sugerował, że to może być również przyczyną dolegliwości. Ale co dalej?
bez wyników ani rusz.
Podaję wyniki psa. Pies nadal z przerwami 1,2 dni jest cewnikowany, po cewnikowaniu jest poprawa w sikaniu, ale potem wszystko wraca do poprzedniego stanu. Dziś pies dostał steryd chyba na poprawienie unerwienia w pęcherzu moczowym, dokładnie nie wiem, ale podobno ma pomóc. Poza tym dostał antybiotyk na zapalenie układu moczowego enrotron. Eutyrox został odstawiony z uwagi na wyniki (prawdopodobnie był podawany bez potrzeby), został tamoxfifen raz w tygodniu, hemovet na anemię i bioprotect.
Mocz analiza ogólna
Gęstość względna 1,032
barwa moczu żółta
przejrzystość mętny
odczyn kwaśny
białko 31,0
glukoza nieobecna (-)
ketony nieobecne(-)
barwniki krwi obecne(+)
barwniki żółciowe nieobecne (-)
urobilinogen w normie
osad moczu obfity, żółty,st.
nabłonki wielokątne dość liczne w prep.
nabłonki okrągłe pojedyncze w prep.
leukocyty zalegają gęsto wpw
erytrocyty 10-20 wpw
opis świeże
zmienione
w większości wyługowane
wałeczki, kryształki- nie znaleziono
flora bakteryjna dość obfita
Morfologia:
leukocyty 10,30
erytrocyty 5,07
hemoblobina 7,02
hematokryt 0,35
MCV 68
MCH 1,38
MCHC 20,3
RDW 16
płytki krwi 343
MPV 9
Obraz leukocytów wg Schillinga:
kwasochłonne 12
segmentowane 71
lmfocyty 17
obraz krwinek czerwonych bez zmian
Ozn. bochemiczne:
AspAT 26,0
AIAT 48,0
ALP 91
glukoza 93
Kreatynina 1,1
mocznik 30
białko całkowite 58
cholesterol 172
Mocz analiza ogólna
Gęstość względna 1,032
barwa moczu żółta
przejrzystość mętny
odczyn kwaśny
białko 31,0
glukoza nieobecna (-)
ketony nieobecne(-)
barwniki krwi obecne(+)
barwniki żółciowe nieobecne (-)
urobilinogen w normie
osad moczu obfity, żółty,st.
nabłonki wielokątne dość liczne w prep.
nabłonki okrągłe pojedyncze w prep.
leukocyty zalegają gęsto wpw
erytrocyty 10-20 wpw
opis świeże
zmienione
w większości wyługowane
wałeczki, kryształki- nie znaleziono
flora bakteryjna dość obfita
Morfologia:
leukocyty 10,30
erytrocyty 5,07
hemoblobina 7,02
hematokryt 0,35
MCV 68
MCH 1,38
MCHC 20,3
RDW 16
płytki krwi 343
MPV 9
Obraz leukocytów wg Schillinga:
kwasochłonne 12
segmentowane 71
lmfocyty 17
obraz krwinek czerwonych bez zmian
Ozn. bochemiczne:
AspAT 26,0
AIAT 48,0
ALP 91
glukoza 93
Kreatynina 1,1
mocznik 30
białko całkowite 58
cholesterol 172
Chciałam jeszcze dodać, że pies ma zwyrodnienia w kręgosłupie (tzw. dzioby), jest wersja, że to może uciskać na nerwy, itp. Poza tym prostata jest duża. Jakie jest Pan zdanie odnoście kastracji chemicznej, czy pies w takim poważnym wieku może mieć prostatę usuwaną chirurgicznie i co jest lepsze, bardziej wskazane w tym przypadku? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
encorton to steryd nie antybiotyk. Pies ma poważną infekcje układu wydalniczego i powinno się temu dobrze przyjrzeć. Natychmiast należy się przyjrzeć jego prostacie. Mocznik w jakich jednostkach jest wynik?
Nie pisałam o encortonie tylko o enrotronie. Poza tym to już nieaktualne, bo pies odszedł 24.06.2014r. miał atonię pęcherza moczowego na tel neurologicznym.
-
- Informacje
-