powiększone serce Amstaff

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Sebastian00

28 lipca 2014, 18:27

Witam!
Mam psa rasy Amstaff pies ma 8 lat od pewnego czasu zaczął wymiotować, co wiążę się ze schudnięciem i mniej je niż zwykle.
Byłem z nim u weterynarza, tam zostały zlecone badania krwi i moczu. Wyniki okazały się dobre jak na wiek psa. Zrobiono mu prześwietlenie i okazało się ze ma powiększone serce.. jak można pomóc mu, czy jest szansa ze minie mu to?
:cry:
Retriver

28 lipca 2014, 18:55

Nie chcę Cię zasmucać, jednak powiększone serce nie wróci do normalnych rozmiarów, pierwsze objawy typowe już są czyli chudnięcie i zwracanie. Czy pies podczas wysiłku kaszle, np. wchodzenie po schodach, bieganie.
Oprócz zdjęcia rtg powinieneś wykonać podstawowe badanie EKG i nie tylko, w ustaleniu jak leczyć psa pomocny będzie lekarz weterynarii o specjalizacji kardiologicznej, nie zwlekaj, nie wiadomo co dokładnie dolega psu i nikt Ci do końca nie jest w stanie pomóc na odległość.
Gdyby to był mój pies nie czekałabym zbyt długo.
Sebastian00

28 lipca 2014, 19:00

Pies podczas wysiłku nie kaszle wysiłek jest ograniczony, schodów nie mam wiec nie jest narażony na kolejny wysiłek. jeżdżę do kliniki i jest leczony tam jutro znowu wybieram się z nim na kolejne zastrzyki.
isabelle30

28 lipca 2014, 19:03

nie leczy się bez postawienia diagnozy.
A aby postawić diagnozę potrzebne są badania kardilogiczne u KARDIOLOGA... echo serca to w tym miejscu podstawa
Agis

28 lipca 2014, 19:40

Sebastian00 pisze:Witam!
Mam psa rasy Amstaff pies ma 8 lat od pewnego czasu zaczął wymiotować, co wiążę się ze schudnięciem i mniej je niż zwykle.
Byłem z nim u weterynarza, tam zostały zlecone badania krwi i moczu. Wyniki okazały się dobre jak na wiek psa. Zrobiono mu prześwietlenie i okazało się ze ma powiększone serce.. jak można pomóc mu, czy jest szansa ze minie mu to?
:cry:
Jeżeli w badaniu obrazowym jest powiększona sylwetka serca , pies nie kaszle , nie obserwujesz duszności (dyszenie )
spoczynkowej i wysiłkowej ,w badaniu stetoskopem nie są słyszalne szmery nad sercem , to można uznać ze na tą chwile
pies jest zdrowy , z zaleceniem obserwacji i kontroli później .Powiększone serce bez dodatkowych objawów klinicznych
nie jest groźne i sie nie leczy . A objawy: chudnięcie ,braku apetytu , wymioty (jakie , czym ?) nie wystepują w ch,krążenia , bardziej ukierunkowałbym się na diagnostykę brzucha i tam szukała przyczyny ale zupełnie czegoś innego .
Co to znaczy wyniki krwi dobre jak na wiek psa ? Jeśli je masz , napisz je tutaj ,
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 sierpnia 2014, 12:35

można także brać pod uwagę układ dokrewny , ale rzeczywiście Agis ma rację trzeba się początkowo skupić na dokładnej diagnostyce układu pokarmowego i narządów jamy brzusznej.
ODPOWIEDZ
  • Informacje