Witam!
Mam psa rasy Amstaff pies ma 8 lat od pewnego czasu zaczął wymiotować, co wiążę się ze schudnięciem i mniej je niż zwykle.
Byłem z nim u weterynarza, tam zostały zlecone badania krwi i moczu. Wyniki okazały się dobre jak na wiek psa. Zrobiono mu prześwietlenie i okazało się ze ma powiększone serce.. jak można pomóc mu, czy jest szansa ze minie mu to?
powiększone serce Amstaff
Nie chcę Cię zasmucać, jednak powiększone serce nie wróci do normalnych rozmiarów, pierwsze objawy typowe już są czyli chudnięcie i zwracanie. Czy pies podczas wysiłku kaszle, np. wchodzenie po schodach, bieganie.
Oprócz zdjęcia rtg powinieneś wykonać podstawowe badanie EKG i nie tylko, w ustaleniu jak leczyć psa pomocny będzie lekarz weterynarii o specjalizacji kardiologicznej, nie zwlekaj, nie wiadomo co dokładnie dolega psu i nikt Ci do końca nie jest w stanie pomóc na odległość.
Gdyby to był mój pies nie czekałabym zbyt długo.
Oprócz zdjęcia rtg powinieneś wykonać podstawowe badanie EKG i nie tylko, w ustaleniu jak leczyć psa pomocny będzie lekarz weterynarii o specjalizacji kardiologicznej, nie zwlekaj, nie wiadomo co dokładnie dolega psu i nikt Ci do końca nie jest w stanie pomóc na odległość.
Gdyby to był mój pies nie czekałabym zbyt długo.
Pies podczas wysiłku nie kaszle wysiłek jest ograniczony, schodów nie mam wiec nie jest narażony na kolejny wysiłek. jeżdżę do kliniki i jest leczony tam jutro znowu wybieram się z nim na kolejne zastrzyki.
-
nie leczy się bez postawienia diagnozy.
A aby postawić diagnozę potrzebne są badania kardilogiczne u KARDIOLOGA... echo serca to w tym miejscu podstawa
A aby postawić diagnozę potrzebne są badania kardilogiczne u KARDIOLOGA... echo serca to w tym miejscu podstawa
Jeżeli w badaniu obrazowym jest powiększona sylwetka serca , pies nie kaszle , nie obserwujesz duszności (dyszenie )Sebastian00 pisze:Witam!
Mam psa rasy Amstaff pies ma 8 lat od pewnego czasu zaczął wymiotować, co wiążę się ze schudnięciem i mniej je niż zwykle.
Byłem z nim u weterynarza, tam zostały zlecone badania krwi i moczu. Wyniki okazały się dobre jak na wiek psa. Zrobiono mu prześwietlenie i okazało się ze ma powiększone serce.. jak można pomóc mu, czy jest szansa ze minie mu to?
spoczynkowej i wysiłkowej ,w badaniu stetoskopem nie są słyszalne szmery nad sercem , to można uznać ze na tą chwile
pies jest zdrowy , z zaleceniem obserwacji i kontroli później .Powiększone serce bez dodatkowych objawów klinicznych
nie jest groźne i sie nie leczy . A objawy: chudnięcie ,braku apetytu , wymioty (jakie , czym ?) nie wystepują w ch,krążenia , bardziej ukierunkowałbym się na diagnostykę brzucha i tam szukała przyczyny ale zupełnie czegoś innego .
Co to znaczy wyniki krwi dobre jak na wiek psa ? Jeśli je masz , napisz je tutaj ,
można także brać pod uwagę układ dokrewny , ale rzeczywiście Agis ma rację trzeba się początkowo skupić na dokładnej diagnostyce układu pokarmowego i narządów jamy brzusznej.