Wczoraj byłam na zdjeciu RTG tak profilaktycznie u mojej 4 miesiecznej suni Długowłosego Owczarka Niemieckiego. Sunka waży 22 kilo i szybko rośnie. Je Royala dla maluszkow i Caniviton Forte. wet najpierw badal jej stawy "recznie". Kość wyskoczyla i wskoczyla na miejsce. Stwierdzil lekkie luzy, ale nie kazał się niepokoić. Mówił, ze stawy są tkliwe, ale podobno wszystkie sa tkliwe:)
Oto zdjecia. Lewy staw troszke gorszy, ale podobno nie operacyjny. Wet jak zawsze prosil o konsultację. Jak to wygląda według Pana?
Narazie nie ostra wersja zdjeć,ale dzisiaj wet zrobi lepsza nasuchych fotach:)
I druga pozycja...niestety ruszyłam reka i nie jest idealnie ułożona.
Oczywiście jak dla mnie to to znaczy wiele i niewiele...
RTG u 4 miesięcznego szczeniaka
czy to ostanie zdjęcie jest wykonane z dystrakcją? Która noga prawa i lewa?
Hmmm...nie wiem co to ta dystrakcja, ale to było jak to wet okreslil zdjecie dynamiczne. Miedzy lapkami byl wsadzony taki rulon. I to bło na obie łapki razem, nie na konkretna, ale ja podczas trzymania psa poruszylam ręką i wyszlo krzywo z prawej strony (lewa lapa). Nie wiem czy Panu pomoglam tym opisem.
nie sa to w 100% idelane stawy ale nie jest też bardzo źle. Na pewno badanie powtórzyłbym za 4-5 tyg. W tym momencie nie podejmowałbym drastycznych kroków. Ale decydujące zdanie ma tój lekarz , który widzi jak pies chodzi, może go zbadać.
Nie są idealne bo? Mój wet też się do jednego stawu "przyczepił", ale stwierdził, że nie jest on operacyjny. Czy taki wygląda stawów w tym wieku może być wynikiem tego, że pies rośnie. Czy po miesiacu będzie widać zmianę w jedną bądż drugą strone? I co konkretnie jest nie tak z nimi. Wiem, że w tym wieku jest naprawde szeroki wachlarz mozliwości leczenia tymbardziej przy nieznacznych odchyleniach od normy. Dlatego tak zależy mi na prawidłowym rozpoznaniu stanu stawów mojej suni.
-
- Informacje
-