mastocytoma III stopien okolica szyjna u psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

cranium

26 sierpnia 2014, 17:16

oj pies . Labrador lat 12 mial usuniety guz z okolicy szyjnej , hist pat wykazal mastocytome 3 stopien zlosliwosci , rana po operacji troche zle sie goilla. Lekarz wlaczyl sterydy , nakazal smarowanie kwasem hialuronowym i lwaczenie masivetu. Troche sie zdziwilismy , ze bedzie to polaczone z masivetem(jestesmy lekarzami med) , ale ok, po dwoch tyg brania sterydu i masivetu fosfataza alkaliczna wzrosla do 1500 a anemia zaczela lekko wzrastac , odstawilismy masivet gdyz jak sie wydaje jest nieskuteczny , na domiar zlego pies po odstawieniu masiveu ma piaty dzien biegunke, dostal 1 dzien metronidazol i zobaczymy co dalej , moje pytanie jest nastepujace czy leczenie masivetem i sterydami na raz jest prawidlowe? Pewien onkolog zwierzecy mowil , ze zdecydowanie nie , teraz w sumie przez to skojarzone leczenie nie wiadomo czy masivet bylby skuteczny . , ale dziwne , ze przy sterydach poglebiala sie anemia . Co Panstwo doktorzy o tym sadzicie?

P.S najciekawsze jest to ,ze lekarz prowadzacy odlecil zrobienie badania na mutacje genu c-kit i powiedzial ,ze zrobimy probe leczenia i po dwoch tyg badanie krwi ,.W mojej opinii bylo to wbrew sztuce i moglo zaszkodzic zwierzeciu,.,ale jak mowie chcialabym spytac czy gdyby zostala potwierdzona mutacja genu to czy laczenie MAsivetu ze sterydami jest w ogole dopuszczalne.a drugie pytanie to jak laboraoryjnie potwwierdzic skutecznosc leku skoro sterydy powoduja wzrost fosfatazy alkalicznej???a jesli odrzucic leczenie sterydami i stosowac sam Masivet to medycyna nam mowi ,ze fosfaza winna malec a poprawiac sie morfologia ,Nie jestel jednak ani onkologiem ani lekarzem wet stad moj post tutaj

cranium

Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 sierpnia 2014, 22:16

nie zmierzam komentować tego posta , jedynie tyle , że ja nie stosuję takiej terapii pozabiegowej nie słyszałem aby w zwuierząt oznaczał ktoś gen c - kit , z ciekawości sprawdzę jutro najbardzioej renomowane nasze labolatoria czy robia to u ziwerząt, u ludzi wiem , że jest to robione , ale należy pamiętać te działy medycyny nie pokrywają się wystarczy przyjrzeć się np. markerom nowotworowym , które u nas nie maja zastosowania.
cranium

27 sierpnia 2014, 10:34

Doktorze:) w samrj ulotce Masivetu piszw iz sie go stosujewylacznie przy mutacjitego genu ,we Wloszech to oznaczaja.Bez mutacji stosowanie leku jest ZABRONIONE.To tak jakby ktos bral sobie chemie jak cukierki :)Nie bardzo rozumiem czemu Doktor nie chce skomentowac tego posta:)???I nie rozumiem czemu nie stosuje Doktor takiej terapii????jest ona uznawana na swiecie :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 sierpnia 2014, 11:49

napisałem prawdę , że nie stosuje więc ciężko mi się odnieść do tego bezpośrednio a samo oznaczenie genu sprawdzę czy jest osiągalne w Polsce.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 sierpnia 2014, 22:11

można wykonywać badanie c-kit w Polsce i przed leczeniem masivetem powinno być wykonane celem oznaczenia skuteczności leczenia inaczej zwierze narażamy na skutki uboczne leczenia bez skutecznego leczenia.
cranium

28 sierpnia 2014, 08:04

a jakie to laboratorium wykonuje?mozna prosic o linka?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 sierpnia 2014, 08:47

laboklin wykonuje to badanie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje