Dzień dobry,
przygotowujemy się do czyszczenia zębów u naszej Rudej. Miała już takie czyszczenie, ale to było cztery lata temu. No i zniosła narkozę bardzo źle (w odróżnieniu od pierwszej, w której miała usuwanego tłuszczaka). Przez dwa dni była osowiała i nic nie jadła, dopiero na trzeci dzień odzyskała formę. Wet, który przeprowadzał narkozę, wpisał jej w kartę, ze jest uczulona na ten konkretny środek. Pierwszy raz był to najprawdopodobniej jakiś inny, ale nie wiemy, jaki (inny wet). Mogło to być uczulenie? I teraz się boję. Wet mówi, że najbezpieczniejszą formą jest narkoza odwracalna?
Bardzo proszę tez o odpowiedź p. Jarka.
Pozdrawiam
M.
narkoza
trzeba znać środki jakie dostawała i posługiwać się lekami , jakie znosiła lepiej, każda narkoza jest odwracalna. Każdy gabinet i lecznica posługuje się kilkoma schematami i trzeba je dostosować do danego pacjemnta.
No ja mam nadzieję, że każda narkoza jest odwracalna:)
Chodzi mi o to, że weterynarz użył takiego określenia dla określonego typu narkozy, z której wybudza się psa o wiele szybciej niż z narkozy tradycyjnej. Czy taka narkoza jest mniej inwazyjna dla psa?
M.
Chodzi mi o to, że weterynarz użył takiego określenia dla określonego typu narkozy, z której wybudza się psa o wiele szybciej niż z narkozy tradycyjnej. Czy taka narkoza jest mniej inwazyjna dla psa?
M.
nie wiem co to jest narkoza tradycyjna . Wszystkie są odwracalne . Narkoza wziewna jest najbezpieczniejszą , ale obciąża także organizm oczywiście troszkę może w mniejszym stopniu.
Panie Jarku,
nie chciałabym roztrząsać tek kwestii, bo się nie znam i pewnie to kwestia nazewnictwa, ale chodziło mi o coś takiego:
ZNIECZULENIE INFUZYJNE (narkoza tradycyjna) - leki podawane są w zastrzyku, na ogół domięśniowym a później dożylnym.
NARKOZA ODWRACALNA - rodzaj znieczulenie infuzyjnego (krótkie, rutynowe zabiegi), po zabiegu wyłącza się działanie anestetyku jedną iniekcją.
NARKOZA WZIEWNA - po wyłączeniu świadomości, bólu i zwiotczeniu pacjenta do dróg oddechowych wprowadzana jest rurka intubacyjna.
Owa odwracalna jest zalecana jako bezpieczniejsza i o tę mi chodziło:)
nie chciałabym roztrząsać tek kwestii, bo się nie znam i pewnie to kwestia nazewnictwa, ale chodziło mi o coś takiego:
ZNIECZULENIE INFUZYJNE (narkoza tradycyjna) - leki podawane są w zastrzyku, na ogół domięśniowym a później dożylnym.
NARKOZA ODWRACALNA - rodzaj znieczulenie infuzyjnego (krótkie, rutynowe zabiegi), po zabiegu wyłącza się działanie anestetyku jedną iniekcją.
NARKOZA WZIEWNA - po wyłączeniu świadomości, bólu i zwiotczeniu pacjenta do dróg oddechowych wprowadzana jest rurka intubacyjna.
Owa odwracalna jest zalecana jako bezpieczniejsza i o tę mi chodziło:)
Dobrze Pani torem się będę posuwał. Narkoza odwracalna dokładnie jej odwrócenie zajmuje tyle samo czasu ile odwrócenie narkozy wziewnej . Z wziewnej zwierze budzi się kilka minut po odłączeniu od aparatu bez takich sensacji jak po odwróceniu iniekcyjnym. Bezpieczeństwa nie ma co porównywać , bo zawsze wybrałbym wziewną oczywiście do dłuższych zabiegów.
można , ale bardzo bardzo jest to niewygodne i dla mnie wydłuża to zabieg.