Witam
Mój 11-letni labrador od dłuższego już czasu nie trzyma kału. Załatwia się w domu szczególnie w nocy na swoje posłanie.
Oczywiście ma wiele problemów; ciężka dysplazja stawów biodrowych i łokciowych (Trocoxil), również ma problemy z krążeniem (Actikor), stale przyjmuje też Karsivan i wit. B complex. Na trzustkę trzyma dietę nisko-tłuszczową.
Od dłuższego czasu ma też "zimny ogon" i ciągle przykuca więc pewnie kręgosłup też już niedomaga.
Kiedy brał Nivalin w seriach po 20 zastrzyków problem z kałem na jakieś 2 tygodnie znikał, ale kuracja Nivalinem jest bardzo kosztowna i szukam teraz możliwości podawania psu czegoś tańszego po to, aby czuł że musi wyjść na dwór.
Gdzieś w internecie wyczytałam, że zamiast Nivalin można stosować Polstygmine, ale za dużo tym leku nie wiem i jeszcze o nim nie rozmawiałam z naszym wetem.
Jeśli są jakieś skuteczne środki na nasz problem, proszę o poradę.
Starszy pies nie trzyma kału
niestety trzeba byłoby cofnąć wiek. Czy zwierzę ma nadwagę? Kuracja nivalinem jest najskuteczniejsza . Wiek zrobił swoje i choroby z nim związane dają o sobie znać.
Rozumiem, że wiek robi swoje dlatego chyba po prostu pogodzę się z tym, że muszę sprzątać po moim psie.
Niestety pies ma nadwagę, ale ja nie potrafię go odchudzić. Żadne znane mi sposoby nie przynoszą rezultatów, ponieważ pies nie ma w ogóle ruchu, jest mu trudno iść na codzienny krótki spacer a co dopiero na dłuższy.
Je 300 gram karmy dziennie rozłożonej na 3 porcje. Raz dziennie dostaje smakołyk suszone płucko.
Karme dostaje Mera Dog Pure Salmon, ponieważ ma problemy z trzustką i alergię na kurczaka więc żadna karma light nie wchodzi w grę.
Niestety pies ma nadwagę, ale ja nie potrafię go odchudzić. Żadne znane mi sposoby nie przynoszą rezultatów, ponieważ pies nie ma w ogóle ruchu, jest mu trudno iść na codzienny krótki spacer a co dopiero na dłuższy.
Je 300 gram karmy dziennie rozłożonej na 3 porcje. Raz dziennie dostaje smakołyk suszone płucko.
Karme dostaje Mera Dog Pure Salmon, ponieważ ma problemy z trzustką i alergię na kurczaka więc żadna karma light nie wchodzi w grę.
odpowiedź jest w zasięgu Twojej odpowiedzi. Powinnaś wykonać przeglądowe rtg kręgosłupa i dobrać leczenie do jego stanu.
-
- Informacje
-