Dziwna "skorupa skórna" u 14-dniowego szczeniaka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
anucha

29 września 2014, 11:20

Przygarnęłam bezdomną ciężarną suczkę, która 14 dni temu urodziła.Wszystkie 7 sztuk jest w świetnej kondycji, ładnie odkarmione. Wczoraj u jednej suczki wyczułam pod sierscią dziwne "stwardnienia", jakąś skorupę między sierścią..Podczas oględzin stwierdziłam że jest to dość gruby martwy naskórek, tworzący trzy płaty(skorupy) wielkości ok. 2cmx3cm(umiejscowione w okolicach nasady ogona) Widać wyraźnie że jest odsuniety od skóry o jakis 1mm i utrzymuje się pomiędzy sierścią.Pod spodem tyle co udało mi się dostrzec skóra jest zdrowa, sierść nie wypada(dlatego tez ta "skorupa" jest osadzona niejako we włosach).Wygląda na to że sierść rośnie i ta warstwa odsuwa się od skóry.Szczeniak wygląda dobrze, reszta skóry zdrowa,nie łuszczy sie, malec nie odbiega zachowaniem od reszty...Czy to może byc cos poważnego???Nie znam sie kompletnie na tak małych pieskach, to mój pierwszy i ostatni mam nadzieję (przed oczywistą sterylizacją) miot. Zgłaszać sie natychmiast do weta czy to coś normalnego?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 września 2014, 11:27

trzeba powolutku doprowadzić do usunięcia tych złogów martwego naskórka. Niestety bez dotknięcia tego ciężko powiedzieć jakim sposobem tzn. mechanicznie grzebieniem czy przez kąpiele i rozmoczenie zrogowaciałego naskórka. Trzeba to zobaczyć. Czasami włosy na tym rosnące też są do usunięcia, bo są martwe.
Awatar użytkownika
anucha

29 września 2014, 11:31

Próbowałam to "zsunąć" z włosów-daje rade, ale sierść jest bardzo gęsta i byłoby to czasochłone choć możliwe.Brzegi same się wykruszają, bez siersci (raczej nie jest martwa).Czy to jest normalne zjawisko??
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 września 2014, 23:11

to nie jest normalne , ale spróbuj to powoli wykruszać w takim razie.
Awatar użytkownika
anucha

30 września 2014, 07:19

Wczoraj powykruszałam trochę, w sumie udało mi sie rozbić te placki na kawałki i zmniejszyc ich rozmiary, ale łatwo nie idzie, sierść gęsta, włosy trzymają sie skóry więc są raczej zdrowe. Dziękuję za radę.
Retriver

30 września 2014, 07:30

anucha, kiedyś małym dzieciaczkom jak miały ciemieniuchę na główce nakładano przed kąpielą kompres z gazika dobrze namoczonego oliwką dla dzieci, wtedy łatwiej było usunąć ten martwy naskórek, może i u zwierzaka dało by radę. Lub delikatnie namoczyć to miejsce wodą z szamponem dla szczeniaczków, skorupa nasiąknie rozmięknie może będzie Ci łatwiej ją zdjąć.
Awatar użytkownika
anucha

30 września 2014, 07:46

Właśnie wczoraj mąż zaproponował żebym użyła Olejuszki (taki preparat olejowy na ciemieniuszkę) bo sami mamy małe dzieci ;-).Ale suka zaraz by go wylizała.Nie ryzykowałam.Próbowałam namoczyć w wodzie,troszkę zmiękcza tylko nie daje rady dłużej przy nim "pomajstrować" bo maluszek bardzo denerwuje się jak go zabieram od mamy. Myślę że powoli damy radę.Nie wiem co to ,ale oglądałam bardzo dokładnie całą skórę i jest czysta, bez zmian, nawet pod tymi skorupkami.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 października 2014, 08:37

nie rozmaczałbym tego i nie zmiękczał powoli oddzieliłbym to od włosa i skóry.
Awatar użytkownika
anucha

01 października 2014, 08:45

Właśnie robię to jednak na sucho, powolutku wychodzi to z sierści. Teraz wiekszość to małe kawałki, nie dotykają bezpośrednio skóry.Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 października 2014, 08:47

można wspomóc się grzebieniem
ODPOWIEDZ
  • Informacje