Witam - mój York ma 7 lat i dziś została zdiagnozowana Borelioza, Objawy jakie się pojawiły to raz na jakiś czas bolesność stawów, powiększone migdałki. Pies ma apetyt ale też ma leka niedoczynnośc tarczycy na która bierze leki.
Zalecono leczenie - clavaseptinem - 2 x 1.5 taletki na dobe.
Ponieważ żona bardzo to przeżywa mam pytanie o rokowanie i ewentualne inne metody wyleczenia tej choroby.
2 m-ce temu musielismy uśpić starszą Yorczke - która dostała obrzęku płóc - a miala bardzo chore serce i teraz ciężko nam się pogodzić że drugi domownik tez jest tak ciężko chory.
Zdiagnozowana Borelioza u Yorka
z reguły leczenie jest skuteczne , także nie ma co od razu panikować, należy trzymać rękę na pulsie , podawać leki i dobrze chronić psa przed kleszczami aby potem nie było takich sytuacji.
A dlaczego wet nie przepisał doksycykliny? Moim zdaniem doksycyklina zdecydowanie lepiej działa na boreliozę niż amoksycylina. Przynajmniej u ludzi nikt nie leczy boreliozy amoksycyliną tylko właśnie doksycykliną i to dłuuugo stosowaną, jeśli jest to stan przewlekły. Ja u swojego psa boreliozę leczyłam też doksycykliną i działała świetnie.
Antybiotyki stosowane w leczeniu boreliozy: Ceftriakson, Cefotaksym ,Aksetyl cefuroksymu ,Benzylopenicylina benzatynowa, Fenoksymetylopenicylina, Amoksyclina, Doksycyklina , Minocyklina , Klarytromycyna , Azytromycyna.
Także nie tylko doksycyclina.
Także nie tylko doksycyclina.
-
- Informacje
-