sznaucer miniaturka:dziwne zachowanie

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

zielonaprzestrzen

23 października 2014, 22:20

Dobry wieczór wszystkim!

Mam dwa pytanka odnośnie swojego prawie rocznego sznaucera miniaturki.

Pierwsza sprawa: Jako, że jest to pies do 10 kg dostaje karmę mini/small jednak dosłownie wciąga karmę niczym odkurzacz. Zastanawiam się nad zmianą karmy na medium by w koncu zaczął gryźć chrupki...

Druga sprawa: Od wczoraj mniej wiecej od południa zaczął gryźć się po pupie, po penisie, lizać jądra. Wieczorem to ustało, dzisiaj znów od 15 do 20 co jakiś czas lizał mocno penisa. Siusiu robi normalne, chętnie idzie na spacer, nie robi częściej niż zwykle. Pcheł nie zauwazyłam, ale ogolnie drapie się często. Mam w domu jeszcze dwa inne psy i u nich żadnych takich objawów nie ma. Zastanawia mnie co to może być? Czy od razu biegać z psem do lekarza? Nie zauważyłam również zmian w obrębie odbytu lub genitaliów.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 października 2014, 23:08

karmę niekoniecznie musisz zmieniać , można znaleźć mini z większymi chrupkami. Co do lizania i drapania się trzeba bardzo dokładnie obejrzeć psa i jego skórę. Cieżko powiedzieć dlaczego to robi.
zielonaprzestrzen

23 października 2014, 23:50

Starałam się go bardzo dokładnie obejrzeć, 2 tygodnie temu był u fryzjera, ale dopiero wczoraj jakby po wygrzewaniu się przy kominku zaczął tak robić. Gdy czymś się zainteresuje również zapomina o tym i tego nie robi.
Dlatego zastanawiam się czy go tylko obserwować, czy jednak pojechać do lekarza by go obejrzał. Ale nie chce z drugiej strony panikować i ewentualnie narażać go na zbędne leczenie...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 października 2014, 21:24

kominek emituje dosyć wysokie temperatury i wysusza powietrze trzeba obejrzeć skórę. Może ma kłopot z wysuszoną skórą lub łojotokiem . Nie wiem na prawdę trzeba obejrzeć skórę.
Gość

28 października 2014, 08:44

Piszesz, że był obcinany dwa tygodnie temu, może go po prostu swędzi tam gdzie odrasta? Dodatkowo ciepło z kominka i gotowe. Wiem, po moich psach, że po obcinaniu, wtedy gdy odrastają włosy psy po prostu szaleją i chcą się cały czas wylizywać.
ODPOWIEDZ
  • Informacje