mój piesek ma 3 miesiące. 5 dzień nic nie je. na początku wymiotowało go i miał biegunkę. zawiozłam go do wet był tam 2 dni. podawał mu kroplówkę. dziś wrócił do domu ale dalej nic nie je. nie wiem co robić jest bardzo wychudzony :(jest taki maleńki i już tak cierpi wet powiedział że to zapalenie jelit - wirusowe. i nie wiem czy na siłe podawać mu jedzenie? może ten jogurt naturalny? mleko? myślałam też żeby zmielić mięso i podawać mu szczykawką do pyska na siłe żeby COKOLWIEK jadł. jak tak dalej pójdzie nie przeżyje następnych dni. muszę coś zrobić. błagam POMOCYYYY
wirusowe zapalenie jelit - PILNE!!!!
Jeżeli piesek ma wirusowe zapalenie jelit to nadal powinien dostawać kroplówki lub zalecone do domu leki, trzymiesięczne szczenie może bardzo szybko się odwodnić, idź do innego veta, żadnego mleka krowiego czy tez jogurtu, jeżeli już to mleko specjalne dla psów. Co pies jadł przed chorobą. Ugotuj mięsko drobiowe z marchwią która będzie starta na najdrobniejszych oczkach i takie mocno posiekane na drobne kawałeczki lub zmielone podaj psu wraz z rosołkiem z gotowania, w tej chwili niech to będzie chude mięso, indyk, kurczak
- MaximusKennel
Dopóki szczenię wymiotuje i ma biegunkę nie dajemy nic do jedzenia, najlepiej również nic do picia, ponieważ samą wodą też pies będzie wymiotował. Wszelki infekcje wirusowe w obrębie jelit czy to na tle parwo czy innych wirusów błyskawicznie ulegają nadkażeniu przez E.coli. Podawanie jakiegokolwiek pokarmu tylko pogarsza sprawę, ponieważ stanowi to dodatkową pożywkę dla bakterii. Psa bez problemu można 1-2 tygodnie odżywiać dożylnie, żeby ominąć jelita. Kroplówki u weterynarza, 1x a najlepiej 2x dziennie (w kroplówce można podać oprócz elektrolitów, leków i glukozę i aminokwasy itp), do tego antybiotyk, w początkowej fazie leki przeciwskurczowe, a potem np. metoclopramid.
pilnie ustalić wirusa jeśli jest podać surowice i leki. Nic do pyska póki występuje biegunka i wymioty nawet wody. Kroplówki , witaminy i leki.
-
Pies sąsiada miał wirusowe zapalenie jelit. Otrzymywał kroplówki i leki.