Czy taki wapń odkłada się także w tętnicach, bo ktoś z forum powiedział że naturalny nie, tylko ten z tabletek.Jaka jest prawda Panie doktorze? Gotuję psu i chcę suplementować wapń ale ile ludzi tyle opinii. Czy niecałe pół łyżeczki dla 8 kg psa do gotowanego posiłku ( karmiony 2 razy dziennie) nie odłoży się w sercu i innych narządach? ( poinformowano mnie że z nabiału pies nie pobiera).
Moj wet nie potrafił odpowiedzieć na te pytanie a zdania są podzielone,część ludzi twierdzi ze potrzeba bo padną nerki od fosforu,reszta że nie a jeśli to tylko organiczny.
wapń z lag lub skorupek jajek-pytanie do Pana Jarka
-
To nie ma znczenia... odkłada się wapń jako pierwiastek. Poczytaj moze troszkę w necie o zwapnieniach?
czyli lepiej uważać? myślałam że nadmiar tego naturalnego jest wydalany.Dziękuję,teraz to prędzej się ....niż podam wapń.Boję się nadmiaru bo pies mały.
skąd pewność że będzie nadmiar w gotowanym? nie rozumiem jednego,pies moich rodziców całe życie wsuwał gotowane w postaci zupek,zadnej suplementacji,dożył lat 16 i pochorował się po kleszczu.Rodzice nawet nie wiedzieli o stosunku wapnia do fosforu a poprzednie ich psy żyły krotko z powodu nowotworów-obie suczki.
Niech ktoś mi powie czy ta suplementacja jest taka konieczna?
Niech ktoś mi powie czy ta suplementacja jest taka konieczna?
-
Wapn odklada sie w tetnicach tylko na skutek powstawanja blaszki miazdzycowej, a nazywa sie do wapniemiem tetnic. Szczerze powiem, ze nigdy nie slyszalam o psie ktrory by chorowal na miazdzyce w ktorym watku takie rewelacje? Bo chetnie poczytam.
SleepingSun jaka dawka mączki z alg będzie bezpieczna przy wadze 8 kg i gotowanym żarełku?
Panie Jarku,poniżej cytat hodowcy.Prawda to że nadmiar wapnia pies wydali czy bzdura? :
...Z ugotowanych jaj w domu pozostają skorupki szkoda wyrzucać wartościowy element diety naszych psów skorupa jaj to wapno w naturalnej postaci co się z tym wiąże najlepiej przyswajalne dla organizmu, należy dodać że organizm naszych pupili jest tak skonstruowany że samoistnie wydala nadmiar wapna ."...
...Z ugotowanych jaj w domu pozostają skorupki szkoda wyrzucać wartościowy element diety naszych psów skorupa jaj to wapno w naturalnej postaci co się z tym wiąże najlepiej przyswajalne dla organizmu, należy dodać że organizm naszych pupili jest tak skonstruowany że samoistnie wydala nadmiar wapna ."...
-
tam po wielokropku... dopóki ma sprawne nerki. A ze nerki ciągle przeciązane sprawne długo nie będą...
żaden wapń nigdzie się nie odkłada. Większa część wapnia zostanie wydalona. Pierwsze negatywne skutki jakie się pokażą związane z nadmiarem wapnia to pojawiająca się kamica moczowa , zaburzenia w rozwoju kośćca u młodych psów , u starych zwyrodnienia głównie stawów. Ale na to trzeba dużo dużo czasu aby takie skutki nastąpiły. U szczeniaka zmiany będą się pojawiały dużo szybciej.
to nie jest efekt przedawkowania wapnia tylko raczej choroba. Do takich kalcyfikacji skóry dochodzi np.; przy zespole cushinga, przewlekłych zapaleniach skóry, zaburzeniach hormonalnych (przytarczyce), nadpodażą wit.D.
dokładnie - święta prawda . Na szczęście bardzo rzadko się zdarza ta choroba.