Dzień dobry.
Mam pytanie do Pan doktora: jakie badania powinnam wykonać z krwi oraz moczu u mojego psiaka? Pies niedługo kończy 6 miesięcy, od ukończenia 8 tygodnia życia czyli odkąd dołączył do mojej rodziny, jest karmiony barfem. Staram się jak mogę bilansować posiłki zgodnie z dostępnymi narzędziami, ale ja karmię głównie dziczyzną, o której dane są bardzo ubogie. Szczeniak wygląda na zdrowego i nic mu nie dolega poza tym, że na 90% ma alergię na kurczaka, ale jest dość chudy w porównaniu do swoich rówieśników. Chcę zrobić te badania tak dla spokojności sumienia, że nic mi nie umyka i nie zawalam najważniejszego etapu w jego rozwoju niewłaściwym karmieniem.
pozdrawiam,
Verano
Jaki zestaw badań dla szczeniaka
-
Morfologia, biochemia plus jonogram z akcentem na żelazo, wapń i fosfor
-
Jeżeli nie ma żadnych objawów ze strony nerek i układu moczowego jako takiego - mocz nie jest konieczny.
-
w niektórych lecznicach są pakiety badań biochemicznych. w podstawowych sprawdza się funkcję nerek, wątroby, stężenie glukozy (które u barfującego psa może być w dolnych granicach normy), czasem trzustkę. tak naprawdę im więcej masz kasy, tym więcej możesz zbadać ale alat, aspat, mocznik, kreatynina, glukoza + jonogram powinny wystarczyć.
-
usuwam post merytoryczny
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2014, 20:35 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
wykonaj morfologię , biochemię narządową czyli Ast, Alt, mocznik, kreatynina , amylaza, profil szczenięcy: wapno, fosfor, białko całkowite , albuminy , AP. Można poszerzać o inne badania , ale to podstawa.