Witam.
Dwa dni temu adoptowaliśmy starszego psiaka ze schroniska. Niestety już w domu okazało się, że ma wyłysiały i zaczerwieniony brzuszek. Poza tym, trochę się drapie w tych miejscach.
Zaznaczę też, że psiak pochodzi z interwencji. Został wyciągnięty z fatalnych warunków (piwnica, brud), skrajnie wychudzony. Pierwsze zmiany w schronisku zobaczyli tuż po jego przybyciu (notka na FB), jednak nam powiedzieli, że zdrowy Zmiany te więc posiada min. 3 miesiące.
Jakieś pomysły co to? Alergia pokarmowa? Zaniedbanie? Grzyb?
Wyłysienia i zaczerwieniony brzuch.
Wygląda to na zmiany alergiczne,bądź te fatalne warunki przyczyniły się do tych zmian.Dobra dieta i miejmy nadziej ze ustąpi Dobrze aby oglądnął to lekarz,skontaktuj się ze schroniskiem większość schronisk zapewnia opiekę weterynaryjną po adopcji.
Jesteście super, pomagacie psiaczkowi ze schroniska. Pójdźcie z nim do veta, takie objawy są niejednoznaczne i można by pisać i pisać, vet będzie wiedział lepiej.
do poczytania wszystko o skórze i jej problemach:
http://www.swiatczarnegoteriera.republi ... skora.html
do poczytania wszystko o skórze i jej problemach:
http://www.swiatczarnegoteriera.republi ... skora.html
skóra na 100% jest w stanie zapalnym. Trzeba ustalić jego przyczynę. Najczęściej tak wygląda alergia, ale też dobrze jest zrobić podstawowe pytania na pasożyty. Pokażcie lekarzowi psa nawet temu w schronisku jak sobie nie będzie z tym umiał poradzić poproście o skierowanie do specjalisty.
-
Jak wyglądają podstawowe badanie na pasożyty?
Jeśli to alergia pokarmowa to zostaje nam specjalistyczna karma czy da się jakoś wyeliminować składnik uczulający?
Jeśli to alergia pokarmowa to zostaje nam specjalistyczna karma czy da się jakoś wyeliminować składnik uczulający?
należy wykonać zeskrobinę i obejrzeć pod mikroskopem.
Tak według schroniska wygląda zdrowy pies?Trzynastka pisze:Witam.
Dwa dni temu adoptowaliśmy starszego psiaka ze schroniska. Niestety już w domu okazało się, że ma wyłysiały i zaczerwieniony brzuszek. Poza tym, trochę się drapie w tych miejscach.
Zaznaczę też, że psiak pochodzi z interwencji. Został wyciągnięty z fatalnych warunków (piwnica, brud), skrajnie wychudzony. Pierwsze zmiany w schronisku zobaczyli tuż po jego przybyciu (notka na FB), jednak nam powiedzieli, że zdrowy Zmiany te więc posiada min. 3 miesiące.
To ja już sobie wyobrażam w jakim stanie są pozostałe psy.
Chyba jakaś interwencja by się tam przydała
Tak przydała by się interwencja poprzez udzielenie pomocy dla pracowników oraz psiaków, pewnie ciepłe koce na zimę, jedzenie i chociażby wyprowadzanie i przytulanie psów, zadbanie o ich psychikę. Nie wiesz w jakiej kondycji mogła być skóra tego pieska przed przyjęciem do schroniska a może była w jeszcze gorszym stanie.,
-
Nie obwiniam schroniska. Zapewne robią co mogą, co najwyżej wet nawalił. Wpis na FB z dnia interwencji mówi o 'starszym psie z chorą skórą'. Niestety ani w meilach, ani potem w schronisku nikt mnie o tym nie poinformował. Wspominali tylko o wyłysieniach z zaniedbania. Edek wygląda już o niebo lepiej, brzuch jest mniej zaczerwieniony, kupa lepsza, mniej się drapie. Ot, zmiana karmy mu niesamowicie pomogła.
Schronisko jest prowadzone przez OTOZ Animals. Myślę, że dają sobie radę
Schronisko jest prowadzone przez OTOZ Animals. Myślę, że dają sobie radę
-
Właśnie nie rozumiem tej nagonki, pewnie robili co mogli. Jednak schronisko to nie dom. W schronisku był płochliwy, nie wychylał się z budy. A w domu? Przytulak kanapowiec
No i jak w Polsce psy mają być zdrowie gdy na wszystko przymyka się oczy i na poważne choroby mówi się zaniedbanie?
Skoro już tak dobrze jest z psiakiem to pokaż nam zdjęcie jego brzuszka
Skoro już tak dobrze jest z psiakiem to pokaż nam zdjęcie jego brzuszka
zaciekawiona pobiegaj sobie jak ci się nudzi, jakbyś miała schronisko to twoje psy byłyby naj...
-
A czemu to ja mam udowadniać, że MÓJ pies wygląda lepiej? Skoro została postawiona diagnoza, to na co go mam przepraszam leczyć?
-
- Informacje
-