Czarne kalafiory w uszach

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 stycznia 2015, 01:33

kalafiory zostaną niestety powinno je się usunąć aby odblokować kanał słuchowy inaczej ucho non stop będzie chorować.
kasik.u

27 stycznia 2015, 08:14

A te uszy były czyszczone? Skąd takie kalafiory się wzięły?

Ja oprócz tych leków, które teraz dajesz czyściłabym delikatnie te uszy roztworem Borasolu (zapytaj wet czy można go stosować wraz z lekami). Takich kalafiorów moje psy nie mają, ale na zaczerwienienia i świąd borasol działa :)
Agis

28 stycznia 2015, 12:37

Czy ktoś usuwał takie kalafiory? czy one odrastają? Czy jest to trudna operacja dla weta z małego miasteczka czy trzeba szukać specjalisty?

Ja poszukałabym dobrego specjalisty chirurga.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 lutego 2015, 10:40

zmiany te biorą się na skutek przewlekłej i nawracającej infekcji ucha. Należy taki przewód słuchowy zoperować , inaczej ucho dalej pozostanie w stałej infekcji. Rzadziej powodem tego jest wirus. Zabieg jest stosunkowo ciężki ze względu na małe pole operacyjne i dosyć duże krwawienie . Źle się po nim goi.
..........

28 stycznia 2018, 18:35

Witam. Czy udalo sie operacyjnie wyleczyc uszy pieska? Moj buldog obecnie boryka sie ze stanem zapalnym ucha, powoli juz infekcja dotyka rowniez drugiego. Co prawda nie ma czarnych przerostow, ale wizualnie wygladaja tak samo. Moj weterynarz zaleca operacje, naciecie „ od str policzka”, zeby bylo dojscie do ucha i mozliwosc podawania lekow. Im wczesniej - tym lepiej. Bede prawdopodobnie umawiala sie na przyszly miesiac.
ODPOWIEDZ
  • Informacje