Chora wątroba a YPOZANE

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Claudunia

29 stycznia 2015, 16:52

Witam. mój psiak ma 13 lat jest mieszańcem owczarka niemieckiego. Od paru dni źle się czuje, zaczęło się od tego że pies któregoś dnia na spacerze dostał rozwolnienia, wymiotów i zawrotów głowy. Kolejnego dnia wieczorem to samo, spacer ,chwianie się psa na boki, wymioty.. Zawsze wieczorem. Pies zaczął dostawać kroplówki i leki z podejrzeniem ostrego zapalenia żołądka. Niestety przy usg okazało się ze prostata jest dużo powiększona i są na niej cysty. Pies załatwia sie normalnie itp. Mój pies od jakiegoś czasu choruje na wątrobę, cały czas ma dietę i dostaje leki. Kiedy zdiagnozowaliśmy chorą wątrobę jeden enzym był podwyższony aż 16 razy, ale przy badaniu w grudniu wyszło że jest powiększony już tylko raz. Mimo leczenia na żołądek, antybiotykami itp pies źle się czuje, miał gorączkę i piszczy z bólu, boli go brzuch i nogi, podejrzewamy że to przez prostatę. Weterynarka zadecydowała że damy mu lek YPOZANE na prostatę, lek jednak jest hepato toksyczny... niestety nie bylo innego wyboru, zwiększyliśmy dawkę leków na wątrobę i zobaczymy co będzie... Czy ktoś podawał ten lek przy chorej wątrobie? mój pies na razie dostaje również czopki TRAMALU ponieważ tak go bolała ta prostata... proszę o jakieś rady lub informacje
Agis

29 stycznia 2015, 17:31

Zawroty głowy , rozwolnienie , gorączka , bóle brzucha nie są od powiększonej prostaty .
Przyczyn należy szukać w brzuchu : wątroba ,żołądek , jelita .
Claudunia

30 stycznia 2015, 09:15

Ja słyszałam że przy zapaleniu prostaty mogą wystąpić takie objawy. USG nie pokazało nic innego jak tylko przerost prostaty z cystami.. Mój pies dostał wczoraj własnie 3 tabletkę Ypozane.. na noc oczywiście czopek Tramalu.. widać że dalej go boli. Jak nie będzie poprawy do w pon. jadę z nim gdzieś dalej do kliniki.. Aha i pies nie robił chyba od poniedziałku kupy.. co zrobić żeby ją np wywołać?
Agis

30 stycznia 2015, 09:27

Claudunia pisze:Ja słyszałam że przy zapaleniu prostaty mogą wystąpić takie objawy. USG nie pokazało nic innego jak tylko przerost prostaty z cystami.. Mój pies dostał wczoraj własnie 3 tabletkę Ypozane.. na noc oczywiście czopek Tramalu.. widać że dalej go boli. Jak nie będzie poprawy do w pon. jadę z nim gdzieś dalej do kliniki.. Aha i pies nie robił chyba od poniedziałku kupy.. co zrobić żeby ją np wywołać?
Nie , od zapalenia, powiększenia prostaty nie ma wymiotów , bólów brzucha , gorączki , może byc problem z oddawaniem moczu , kropelkowanie , krwiomocz , może też miec problem z oddawaniem stolca ale to rzadka sprawa . Nie czekaj z nim
do poniedziałku tylko diagnozuj i szukaj przyczyn w układzie pokarmowym tym bardziej że pies nie wypróznił sie od 5 dni .
Sama mówisz ,że leki na prostate nie pomogły i pies czuje się źle , więc na co czekasz ? Szukaj porzadnej kliniki i jedź z psem .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 lutego 2015, 10:13

za ostre objawy jak na prostatę. Pilnie analiza moczu i dowiemy się co z prostatą i czy ona temu jest winna. Myślę, że jeszcze szersza diagnostyka jest potrzebna.
ODPOWIEDZ
  • Informacje