Witam.
Dzisiaj weterynarz poinformował mnie o wyniku badania mojego psa.
Przeciwciala dla receptora acetylocholiny :
Test pomaga wykryc krazace we krwi przeciwciala dla receptora acetylocholiny.
Wyniki pozytywne potwierdzaja rozpoznanie Myasthenia Gravis. Leczenie polega na podawaniu inhibitorów
acetylocholinoesterazy oraz leków immunosupresyjnych.
Linia komórkowa TE671: 400 do 400
Homogenizat komórkowy : 300 do 300
Ocena:
Linia komórkowa TE671 < 400 i Homogenizat komórkowy < 300: negatywny
Linia komórkowa TE671 = 400 i Homogenizat komórkowy = 300: wartosc graniczna
Linia komórkowa TE671 > 600 i Homogenizat komórkowy > 450: pozytywny
Podejrzenie miasteni pojawiło się ok 2,5 tyg temu gdy zmieniliśmy weterynarza.
Psiak zaczał nam chorować w sierpniu.Podczas upału ok godz. 23 zaczal szukać miejsca,tracił rownowage, sapał przypominało to zasłabnięcie.Powiazaliśmy to z pogodą,upałem.Rano weterynarz, tabletki na wzmocnienie.
Ok miesiąca przed tym zdarzeniem całą noc wymiotował żółcią, otrzymywał zastrzyki klilka dni, podejrzenia zatrucie (czym, jak nie wiadomo).
We wrześniu znow "omdlał" nagle zasłabl, połozył sie poprostu opadł z sił tak na ok 1 h.
Weterynarz- podstawowe badania.Pazdziernik/listopad znow "omdlenie 1-1,5 h trwajace.Nieoczynnosc tarczycy- tabletki.
Po 3,4 tyg zażwyania tabletek psiak po kazdej tabletce rano i wieczorem "opadał z sił 2 dni czyli 4 omdlenia- weterynarz.Badania niedoczynnosci tarczycy brak( wczesnie mowiono nam ze tabletki bedzie musial zazywac do konca zycia).Pani kaze odstawic tabletki.Do lutego/marca był w miare spokoj, czasami wymiotowal zolcia, sliną od lat tak miewa te wymioty.
Jakos na poczatku marca psiak nagle odpadł w domu opadł z sił na 1 h -1,5 h po czym wstał i zaczal sie cieszyc jakby siły mu wrociły.Ten sam dzien -weterynarz.Druga Pani weterynarz się zdziwiła że juz nie bierze tabletek na tarczyce.Dostał tabletki na padaczke tym razem luminal 15 mg x 2 (psiak jest dosc duzy ok 30 kg).Iod marca czesto mu sie powtarzają te "omdlenia" były 2 w tyg na ok 1,5 h. I wygladaja podobnie, nagle opada z sił i odpada po czym wstaje i się "cieszy".
Pod koniec kwietnia zaczął miewać codziennie te omdlenia, zmienilismy weterynarza.
Od razu dawka luminalu na 100 mg podwyzszona i podejrzenie miasteni.
Kazdego dnia przez ok 10 dni mial te omdlenia.Do piątku...W piatek mial rozwolnienie ok 5 x + wymioty żółcią 4 x, w sobote weterynarz, zastrzyki po wizycie odzyskał apetyt bo od piatku jedzenie go odrzucalo , rano przed wizytą też .W niedziele 2 zastrzyk.Od poniedzialku do dzis czwartku tabletki na te "zatrucie" juz w domu.
Pani weterynarz chce czekac miesiac i znow te samo badanie na miastenie zrobic.
Ja się zastanawiam co moge zrobic, czy to ta miastenia? co oznaczaja te wynki? czy padaczka na ktora leki caly czas ma brac, zmienic znow weterynarza? skonsultowac te badanie? z kim ?
Będe wdzieczna za przeczytanie "historii choroby" mojego psiaka i za kazda wskazowke.Pozdrawiam
Miastenia-wyniki badania
Dodam jeszcze: 2 tyg temu mial robione echo serca i EKG, biochemie krwi .USG jamy brzusznej jakis czas temu, badanie moczu.zadne z badan nic nie wykazało,oprocz badan krwi o niedoczynnosci tarczycy w zeszłym roku.Ktora w kolejnych badaniach "zniknela"
Co niedawno dziwna rzecz się przytrafiła pierwszy raz.Mianowicie wchodzac na fotel psiak usadawiajac się (cały czas go obserwowałam), z pracia "wyleciał " mu" płyn" a raczej zielone skrzepki i troche mniej skrzpow z krwi.Czy ktos mial z takim czym doczynienia ????????
A więc po wczorajszym wyszło ( czy moze doszło jeszcze) zapalenie pęcherza..USG mial robione cos w (pecherzu?) ma, moze to byc skrzep najpredzej ale moze tez guzek.Badanie moczu, wynik :
LEU- 0Cell / uL
KET- 0mmol / L
NIT -
URO Normal
BIL- 0umol / L
*PRO +3 >=3.0g / L
GLU - 0mml / L
SG 1. 020
*BLD +3 200Cell / L
ph 7.0
*Vc +3 5. 6mmol / L
dopisane długopisem-krwinki czerwone +
Prostata tez jest niepokojąca.Jutro wizyta. W poniedziałek powtorka USG jak zapalenie troche minie. :/ pozdrawiam
LEU- 0Cell / uL
KET- 0mmol / L
NIT -
URO Normal
BIL- 0umol / L
*PRO +3 >=3.0g / L
GLU - 0mml / L
SG 1. 020
*BLD +3 200Cell / L
ph 7.0
*Vc +3 5. 6mmol / L
dopisane długopisem-krwinki czerwone +
Prostata tez jest niepokojąca.Jutro wizyta. W poniedziałek powtorka USG jak zapalenie troche minie. :/ pozdrawiam
Dostał zastrzyki u weterynarza.Jutro tez dostanie na te zapalenie.
Diagnozy jeszcze nie ma, jak pisałam wyniki na miastenie są niejdnoznaczne.
Moze te zapalenie pecherza jest powiazane z tymi omdleniami i tym wszystkim.
Nie wiem.Od 3 tyg wyglada to tak ze cos sie dzieje coraz ostrzej niedobrego.
ok 10 dni codziennych omdlen, nastepnie dzien rozwolnienia i wymiotow zolcia, teraz ten pecherz :/
Diagnozy jeszcze nie ma, jak pisałam wyniki na miastenie są niejdnoznaczne.
Moze te zapalenie pecherza jest powiazane z tymi omdleniami i tym wszystkim.
Nie wiem.Od 3 tyg wyglada to tak ze cos sie dzieje coraz ostrzej niedobrego.
ok 10 dni codziennych omdlen, nastepnie dzien rozwolnienia i wymiotow zolcia, teraz ten pecherz :/
Mam tylko chyba "podstawowe krwi" z 8 maja jeszcze z innej kliniki.W ten sam dzien w innej ktorej robilismy USG i ECHO pokazalismy te wyniki, to weterynarze powiedzieli ze to "podstawowe".Miał robiona biochemie, ale niestety wynikow nie mam. Tyle tylko ze powiedzieli ze nic nie wykazala. Te ktore mam:
WBC 7.1 x 10 /L 6.0- 17.0 MCV H 73.1 fL 62.0- 72.0
Limf# 1.1 x 10 /L 0.8- 5.1 MCH 23.0 pg 20.0- 25.0
Mon# 0.3 x 10 /L 0.0- 1.8 MCHC 315 g/L 300- 380
Gran# 5.7 x 10 /L 4.0- 12.6 RDW 14.6 % 11.0- 15.5
%limf 16.0% 12.0- 30.0 PLT 334 x 10 /L 117- 460
Mon% 4.6% 2.0- 9.0 MPV 8.1 fL 7.0- 12.9
%gran 79.4% 60.0- 83.0 PDW 16.1
RBC 8.21 x 10 /L 5.50- 8.50 PCT 0.270 %
HGB 189 g/L 110- 190
HCT H 60.0 % 39.0- 56.0 Eos% 6.3 %
WBC 7.1 x 10 /L 6.0- 17.0 MCV H 73.1 fL 62.0- 72.0
Limf# 1.1 x 10 /L 0.8- 5.1 MCH 23.0 pg 20.0- 25.0
Mon# 0.3 x 10 /L 0.0- 1.8 MCHC 315 g/L 300- 380
Gran# 5.7 x 10 /L 4.0- 12.6 RDW 14.6 % 11.0- 15.5
%limf 16.0% 12.0- 30.0 PLT 334 x 10 /L 117- 460
Mon% 4.6% 2.0- 9.0 MPV 8.1 fL 7.0- 12.9
%gran 79.4% 60.0- 83.0 PDW 16.1
RBC 8.21 x 10 /L 5.50- 8.50 PCT 0.270 %
HGB 189 g/L 110- 190
HCT H 60.0 % 39.0- 56.0 Eos% 6.3 %
i wyniki i objawy nie do końca pasują do miasteni . Miastenia jak zaatakuje to nie wzlotów i upadków zwierzę cały czas jest takie jakby "zeszło z niego powietrze". A mogłaby Pani do mnie zadzwonić: 501420620
Witam.Teraz leczymy zapalenie pęcherza jeszcze- były 4 dni zastrzykow i teraz mija tydzien antybiotyku w domu (enrotron 150 mg) + tydzien lek na powiększona prostate Ypozane 7,5 mg.
Do tego tydzien temu we wtorek w dzien ostatnich zastrzykow( było ich 3 za jednym razem) miał czyszczone uszy.W poniedziałek przed ostatnimi zastrzykami właśnie nagrałam filmik z "ataku-omdlenia" na ktorym psiak je mieso z tabletka luminalu (dałysmy na uspokojenie). We wtorek na wizycie po obejrzeniu tego filmu Pani wet chyba bardziej "powazniej" podeszła do choroby maniera.W czasie kiedy były podejrzenia miastenii powiedziałam o chorobie maniera to powiedziała ze jej nie zna.Także luminal odstawiony, jadł w czasie "ataku" wiec prawie napewno nie jest to padaczka.
We wtorek po wizycie, czyszczeniu uszu miał "omdlenie" i w srode jeszcze wieczorem.Od czwartku do dzis nie mial.
W piatek mial drugie czyszczenie uszu i USG jamy brzusznej.Tydzien wczesniej było widac jakis "skrzep" podczas USG gdy zapalenie pęcherza "wyszło"."Skrzep" zniknał.
Wczoraj był na 3 i chyba ostatnim czyszczeniu uszu, wsłaciwie jednego ktore bylo bardzo "zapchane".Dostał tabletki wlaśnie "pod" tę chorobe maniera Furosemidum 40 mg.
Najlepiej gdybysmy wykonali mu badanie EEG (mozgu).Niestety musimy jechac do Wrocławia gdybysmy chcieli zeby mial je zrobione.Mam nadzieje ze uda nam się zorganizowac wyjazd do Wrocławia na EEG w wakacje...
W razie czego nasza Pani wet. bedzie się kontaktować wlaśnie z Wrocławiem chociażby w sprawie konsultacji.
Co do miastenii to tez raczej nie, wyniki badan były niejednoznaczne mozliwe ze je powtorzymy dla "spokoju".
Panie Jarku wyśle na priv jeszcze dziś filmiki z "ataku", kazda opinia specjalisty jest na wage złota, dziekuje
Pozdrawiam serdecznie
Do tego tydzien temu we wtorek w dzien ostatnich zastrzykow( było ich 3 za jednym razem) miał czyszczone uszy.W poniedziałek przed ostatnimi zastrzykami właśnie nagrałam filmik z "ataku-omdlenia" na ktorym psiak je mieso z tabletka luminalu (dałysmy na uspokojenie). We wtorek na wizycie po obejrzeniu tego filmu Pani wet chyba bardziej "powazniej" podeszła do choroby maniera.W czasie kiedy były podejrzenia miastenii powiedziałam o chorobie maniera to powiedziała ze jej nie zna.Także luminal odstawiony, jadł w czasie "ataku" wiec prawie napewno nie jest to padaczka.
We wtorek po wizycie, czyszczeniu uszu miał "omdlenie" i w srode jeszcze wieczorem.Od czwartku do dzis nie mial.
W piatek mial drugie czyszczenie uszu i USG jamy brzusznej.Tydzien wczesniej było widac jakis "skrzep" podczas USG gdy zapalenie pęcherza "wyszło"."Skrzep" zniknał.
Wczoraj był na 3 i chyba ostatnim czyszczeniu uszu, wsłaciwie jednego ktore bylo bardzo "zapchane".Dostał tabletki wlaśnie "pod" tę chorobe maniera Furosemidum 40 mg.
Najlepiej gdybysmy wykonali mu badanie EEG (mozgu).Niestety musimy jechac do Wrocławia gdybysmy chcieli zeby mial je zrobione.Mam nadzieje ze uda nam się zorganizowac wyjazd do Wrocławia na EEG w wakacje...
W razie czego nasza Pani wet. bedzie się kontaktować wlaśnie z Wrocławiem chociażby w sprawie konsultacji.
Co do miastenii to tez raczej nie, wyniki badan były niejednoznaczne mozliwe ze je powtorzymy dla "spokoju".
Panie Jarku wyśle na priv jeszcze dziś filmiki z "ataku", kazda opinia specjalisty jest na wage złota, dziekuje
Pozdrawiam serdecznie
Luminal i furosemid obniża ciśnienie krwi , Nie mając konkretnej diagnozy ja tez po tych lekach bym mdlała
Czy od sierpnia do teraz ktoś diagnozował i wykluczył choroby serca , robiąc Ekg i Echo ?
Druga sprawa , psa wymioty i biegunka , tutaj tez należy przeprowadzić diagnostykę .
Czy od sierpnia do teraz ktoś diagnozował i wykluczył choroby serca , robiąc Ekg i Echo ?
Druga sprawa , psa wymioty i biegunka , tutaj tez należy przeprowadzić diagnostykę .