Owczarek Kaukazki 2,5 roku zwyrodnienie stawów. Co robić?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Kosaaa

11 listopada 2015, 00:50

Witam Was,
mam suczkę Owczarka Kaukazkiego, ma 2,5 roku. Od kilku miesięcy zaczęła "dziwnie chodzić"-sztywność nóg, po schodach nie zginała tylnych nóg, tylko tak jak by je zarzucała, ciężko wstawała. Od 3 tygodni jest coraz gorzej, przestała stawać na lewą tylną nogę. Byliśmy u weterynarza w Gdańsku, miała zrobione prześwietlenie tylnych stawów, okazało się, że kolanowe ocierają się o siebie bardzo mocno, a biodrowe dążą do tego samego. Dostała DALACIN, łykała przez tydzień, w zeszłą sobotę była kontrola. Chodzi lepiej, ale dalej nie prawidłowo i boli ją na pewno. Kupiłam jej również ArthroFos Forte i podajemy.
Dowiedzieliśmy się, że tylko endoprotezy wchodzą w grę… A musiały by być 4, na każdy staw.
Nie wyobrażam sobie usypiania jej. Mamy też drugiego Kaukaza, jest dużo starszy od niej, on też już ciężko wstaje, ale nie ma problemu z chodzeniem, tak jak ona.
Bardzo proszę o pomoc, jakieś rady. Czy endoprotezy to jedyne rozwiązanie? Dodam, że niestety nie mam takich środków, czy w związku z tym, moja Hannah jest skazana na eutanazję?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

13 listopada 2015, 11:28

strasznie dziwnie opisałaś ten przypadek , bo prawdopodobnie Twój pies cierpi na ciężką dysplazję biodrową. Nie piszesz też ( a jest to w tym wypadku bardzo ważna informacja) ile waży ten pies. Niestety jest to choroba bardzo ciężka nieuleczalna i możemy walczyć tylko z jej skutkami. Rasa ta powinna zostać objęta bardzo rygorystycznym badaniem a rozmnażanie zwierząt tej rasy bez badań powinno zostać zakazane. W niektórych wypadkach niestety rozwiązaniem jest tylko i wyłącznie endoprotezowanie stawu. Nie wiem czemu piszesz o 4 protezach. Ciężko się oprzeć także tylko na Twoim opisie potrzebna jest możliwość obejrzenia zdjęć rtg.
ODPOWIEDZ
  • Informacje