Dlaczego szczeniak się drapie ?
-
Zaadoptowałam szczenię ze schroniska.Zauważyłam, ze zwierzak sie potwornie drapie. Objawów zewnętrznych nie było. Pojechaliśmy z maluchem do weterynarza. Zwierzaka odrobaczono , zalecono kąpiel w szmponie dermatologicznym Hexoderm.Niestety, nie pomogło, a na skórze za uchem pojawiły sie strupki ( nie wiem, czy nie na wskutek drapania ). Pcheł nie ma na pewno.Wybieram się do weterynarza. Czy nie powinnam zasugerować badania krwi zwierzęcia ? Obawiam się, ze leczenie na chybił - trafił nie przyniesie oczekiwanych skutków. Proszę o podpowiedź. Czego oczekiwać od lekarza ?
Na pewno należy oczekiwać dokładneg badania dermatologicznego. Należy dokładnie obejrzeć skórę psa, wykluczyć wszystkie choroby pasożytnicze skóry, ewentualnie wykonać testy diagnostyczne np. zeskrobinę ze skóry, odciski. Stopniowo należy zawężać diagnostykę I wykluczać poszczególne przyczyny świądu. Nie jest to droga prosta i łatwa i nie zawsze kończy się to na 1 wizycie. Rozmawiaj z lekarzem szczerze aby mógł zrozumieć także twoje oczekiwania.
-
Serdeczne dzięki za odpowiedź. Dla mnie to bardzo wazne. Po obejrzeniu skóry psa lekarz stwierdził, ze strupki nie są groźne, natomiast wykonano badanie krwi i usłyszałam, ze są problemy z trzustką i wątrobą. Zalecono podawanie leków;Hepatiale forte 1 kapsułkę dziennie,Amylactiv Digest 1 kaps. dziennie, oraz Hemaet ( ? )1/2 tabletki dziennie. Psiak nie ma apetytu i bardzo mało je. Oczywiście nie potrafię na podstawie wyników badań krwi rozpoznać które wyniki są nieprawidłowe, gdyż się na tym po prostu nie znam. Za dwa tygodnie mam zgłosić się na badanie kontrolne. Bardzo zależy mi, by piesek był zdrowy. Na następnej wizycie poproszę o zbadanie skóry psa. Bardzo dziękuję za podpowiedź. .
-
Podam wyniki z badania krwi mojego psiaka, pomóżcie mi je rozszyfrować.
WBC-12,7 LYM%- 82,8 MID%-7,9 GRAN%-9,3 LYM#10,5 MID#-1,0 GRAN#1,2 RBC-4,92 HGB-10,1 HCT-32,4 MCV-65,9 MCH-20,5 MCHC-31,1 RDW CV-14,0 RDW SD-35,1 PLT-478 MPV-13,7 PDW-16,2 PCT-0,65 P LCR-36,6% PLCC-135.Co wskazuje na to, ze czteromiesięczne szczenię ma chorą wątrobę i trzustkę ? Lekarz, którego pacjentką jest moja suczka niechętnie udziela informacji.
WBC-12,7 LYM%- 82,8 MID%-7,9 GRAN%-9,3 LYM#10,5 MID#-1,0 GRAN#1,2 RBC-4,92 HGB-10,1 HCT-32,4 MCV-65,9 MCH-20,5 MCHC-31,1 RDW CV-14,0 RDW SD-35,1 PLT-478 MPV-13,7 PDW-16,2 PCT-0,65 P LCR-36,6% PLCC-135.Co wskazuje na to, ze czteromiesięczne szczenię ma chorą wątrobę i trzustkę ? Lekarz, którego pacjentką jest moja suczka niechętnie udziela informacji.
z tych żadne, poza nieznaczną anemią
-
Panie Doktorze proszę mi powiedzieć, czy podawać zwierzęciu leki przepisane przez lekarza ? Czy nie zaszkodzą maluchowi ? Wiem, że marudzę, ale mieszkam na głębokiej prowincji i sam Pan widzi jak tu się leczy zwierzęta.Szczenię oprócz tego, że nie chce jeść i się drapie wygląda na całkiem zdrowe. Jest wesołe, chętnie się bawi. I co ja mam teraz robić ?
podejrzewam , że nie ma Pani kompletnych wyników. Nie można więc jednym zdaniem zdecydować czy podawać dalej leki. Należy dopytać lekarza czy tylko te wyniki były robione.
-
Mam tylko takie wyniki wykonane zresztą na moje wyraźne życzenie. Lekarz chciał podawać psu leki nie wiedząc dokładnie co mu dolega. Poprosiłam o zbadanie zwierzecia, wiec zbadano mu krew. Ja nie mam pojęcia jak leczyć zarówno siebie, jak i zwierzęta, dlatego korzystam z porad lekarskich. Nadal uważam, ze lekarz powinien zdecydowac jakie badania należy wykonać, jakie sa potrzebne, a nie ja. Za dwa tygodnie mają być powtórzone te same badania. Na podstawie tego badania i tych wyników lekarz stwierdził, ze szczenie ma problemy z watrobą i trzustką. Kazano mi jeszcze przynieść kał do zbadania.
no to nie wiem jak postawił takie rozpoznanie.
-
Panie Doktorze, uspokoił mnie Pan. Zabiorę psiaka do innego gabinetu i poproszę zgodnie z Pańskim zaleceniem o zbadanie przyczyny świądu.Poza tym, ze suczka sie drapie nie zauważyłam innych niepokojących objawów. No, moze jeszcze to, ze nie lubi jeść, ale rośnie, jest wesoła, nie jest chuda, więc nie będę podawać jej żadnych leków przepisanych przez lekarza. Bardzo dziękuje za poradę.