Najprawdopodobniej rak płaskonabłonkowy przy paznokciu

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Belfastowa

28 lutego 2016, 17:08

Witam, parę dni temu zauważylam na łapie mojego 12 letniego setera paskudną, różowa narośl.
Tego samego dnia udałam się do lekarza. Zapadła decyzja o amputacji palca, zabieg w środę. Dodatkowo (dzisiaj jest niedziela, nikt w mojej lecznicy nie pracuje), zauwaźyłam , że zmiana jakby pękła - na zewnątrz jest taka rozpęknięta ciemna skorupa, spod spodu wystaje czerwona, mięsna kulka wielkości ziarna kukurydzy, nie krwawi. Zmiana jest tuż nad paznokciem. Paznokieć wygląda normalnie. Będę dzwoniła jutro, może uda się przypieszyć zabieg. Pies biega, ma apetyt, łapą interesuje się bardzo mało.
Mam jak najgorsze przypuszczenia. Musiało się to zrobić dość szybko, wycinam psu sierść pomiędzy palcami średnio raz na miesiąc, sierść to przykrywała. Jakie mamy szanse, przy wycięciu guza wraz z palcem (oczywiście zrobimy badanie cytologiczne)?
Belfastowa

28 lutego 2016, 17:22

Spróbuję jeszcze dodać zdęcie
Obrazek
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 lutego 2016, 10:14

Na tym zdjęciu niestety niewiele widać. Można przypuszczać że zwierzę to zmianę intensywnie liże. Aby próbować ocalić palca, należałoby wykonać biopsję ciękoigłową z widocznej zmiany. W przypadku dużych lecznic wynik jest tego samego dnia. To może pomóc ocalić palca.
Belfastowa

29 lutego 2016, 10:54

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
No niestety, on się tym nie specjalnie interesuje (chociaż ja pracuję 8h, więc może jak jest sam to jednak z tym działa) Ta zmiana jest nad samym paznokciem, jakby przyrośnięta. Teraz (od wczoraj) skóra wokół tego się rozeszła i ta gula wystaje od spodu. Boję się o dodatkową infekcję, po południu jeszcze z nim podjadę do lecznicy. Niestety dzisiaj rano parę razy zakaszlał i na spacerze zwymiotował trochę żółci. Więc dodatkowo obawiam się o jakiś kaszel czy zaplenie krtani, które może wpłynąć na przełożenie zabiegu. Pies jest wesoły i ma apetyt. Napiszę, co dalej.
Belfastowa

21 marca 2016, 12:51

Z wielką radością oznajmiam, że odebrałam wyniki badania histopatologicznego. To był owrzodziały włókniak, brak cech złośliwości.
ODPOWIEDZ
  • Informacje