mlaskanie u dwóch psów naraz

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

anja1

02 czerwca 2016, 23:34

Witam. Założyłam ten wątek ponieważ od jakichś dwóch miesięcy mam problem z moimi pieskami. Otóż oba w tym samym czasie zaczęły mi pomlaskiwać. Tak jakby przełykały ciągle ślinę. Najczęściej dzieje się to wieczorem i rano, w ciągu dnia sporadycznie. Dodam, że oba mają apetyt, kupki ładne i zwarte. Oprócz dziwnego pomlaskiwania zachowują się całkiem normalnie. Weterynarz oglądał ich gardła i nie widział tam żadnych oznak zaziębienia czy podrażnienia. Robiłam też parokrotnie badanie kału, z którego dopiero za jakimś ósmym razem wyszły lamblie. Pieski zostały przeleczone na lamblie, (biegunki nie miały ani razu przy lambliach) niestety mlaskanie nadal występuje. Wet za bardzo nie ma pomysłu co dalej. Umówiłam psy do gastrologa do Wrocławia ale wizytę mamy dopiero za dwa tygodnie. Jeśli ktoś się spotkał z podobnymi objawami to bardzo proszę o pomoc! Może też Pan Doktor Jarek coś zasugeruje. Bardzo mnie martwi to pomlaskiwanie :(
Doktorze House liczę też na Ciebie, jeśli tu jeszcze zaglądasz. Już raz nam pomogłeś (sprawa z kokcydiami). Trafiłeś z diagnozą w samo sedno. Może i tym razem nam pomożesz.

Ps. Bardzo proszę o jakąkolwiek podpowiedź jakie badania mogę jeszcze zrobić. Czy na przykład posiew kału? Wiem, że warto zbadać witaminę B12 i kwas foliowy.

Nasuwa mi się jeszcze takie pytanie: mamy do czynienia z dwoma różnymi organizmami, zatem co może powodować u dwóch różnych psów identyczne objawy: bakterie, błędy w żywieniu czy robaki?
Osobiście wykluczyłabym dietę ale jestem ciekawa Waszego zdania.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 czerwca 2016, 08:24

ciężko powiedzieć co się może dziać psiakom, ale ... obejrzyj psom dokładnie zęby, nie wiem czy robiłaś im kontrolne badanie krwi. Można takie badanie robić pieskowi raz na rok. Czasami przy problemach z wątrobą lub trzustką zwierzęta tak mlaskają. Ale mój pies , który już ma 3 lata pomlaskuje cały czas, a zwłaszcza jak się nim zainteresuje człowiek. Więc nie zawsze jest to mlaskanie jest związane z jakąś chorobą.
anja1

08 czerwca 2016, 14:34

Panie Doktorze, dziękuję za odpowiedź! Badania krwi robię psiakom na bieżąco, jeden piesek ma faktycznie problemy z wątrobą ale drugi piesek wszystko w normie. A mlaskają oba tak samo. Nigdy wcześniej tego nie robiły, dopiero przed około trzema miesiącami zaczęły. To wygląda tak jakby miały za dużo śliny i musiały ją przełknąć. Najintensywniejsze jest to mlaskanie wieczorem przed spaniem i rano po obudzeniu. Zastanawiałam się też czy np. jakaś bakteria w gardle mogłaby dawać takie objawy ale czy wtedy nie byłoby jakiegoś zaczerwienienia, obrzęku? Bo one niczego takiego nie mają. Zęby też w porządku. Ktoś mi zasugerował infekcję helicobacterem - co Pan sądzi o tym i czy miał Pan może z czymś takim do czynienia u psa?
Jak mogę stwierdzić zakażenie? Czy posiew kału czy tylko gastroskopia wchodzą w rachubę?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 czerwca 2016, 21:35

gastroskopia. A przy mlaskaniu ślinią się?
anja1

10 czerwca 2016, 00:21

Raczej nie widać śliny tak na zewnątrz, nic im z pyska nie kapie ale kiedyś zajrzałam jednemu do gardła i faktycznie miał tam sporo śliny. Do tego coraz częściej mi podjadają trawę. Słychać też czasem takie przelewania w brzuszkach.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 czerwca 2016, 11:41

a w badaniach krwi uwzględniła Pani trzustkę.
anja1

10 czerwca 2016, 12:24

Tak, była sprawdzona dokładnie. Wszystko z trzustką w porządku u obu psiaków.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 czerwca 2016, 23:44

jest Pai w stanie wpisać tu wszystkie wyniki
anja1

22 czerwca 2016, 11:13

Panie Doktorze, właśnie badania krwi są dobre (oglądali je lekarze we Wrocławiu). Nawet u suni, u której były problemy z wątrobą wszystko wraca do normy. Trzustka też sprawdzona dokładnie. Byłam z psami u gastrologa we Wrocławiu, na razie kazał wstrzymać się z gastroskopią i podawać psom Ranigast. Kupy nadal dobre, apetyt też jest. Niemniej sprawa wygląda na jakiś problem z żołądkiem (mlaskanie i przelewanie w brzuchu). Czy podejrzewałby Pan zakażenie np. helicobacterem? Helicobacter może prowadzić do wrzodów ale niekoniecznie są wtedy biegunki.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 czerwca 2016, 08:50

może być , ale tychmoże być jest kilka przyczyn od zaburzeń motorycznych po zaburzenia flory bakteryjnej, nietolancji pokarmowej itd.
anja1

27 czerwca 2016, 09:06

Panie Doktorze a jakie badania mogłabym jeszcze wykonać psiakom? Oba miały pełną morfologię i USG. Dodam, że dokładnie w tym samym czasie zaczęły mlaskać. Czy wdrożyłby Pan jakiś antybiotyk? Czy od razu gastroskopia?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 czerwca 2016, 09:27

można byłoby wprowadzić stabilizatory flory bakteryjnej , spróbować dietoterapię . Niestety to postępowanie wymaga czasu i stopniowego wcielania małymi kroczkami terapii. Nie wiem czy od razu znieczulałbym psa i gastroskopię.
anja1

27 czerwca 2016, 10:00

A czy stabilizatory o których Pan pisze to na przykład probiotyki? Bo ja daję od jakiegoś czasu pieskom Bioprotect. Czy może Pan Doktor mi coś polecić oprócz niego?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 lipca 2016, 09:46

tak chodzi o probiotyki, bioprotect to jeden z lepszych.
ODPOWIEDZ
  • Informacje