Witam, mam problem z moją 3-letnią suczką - Jackiem Russelem Terrierem ponieważ od dłuższego już czasu drapie się i gryzie. Byłem u weterynarza i jak na razie co jakiś czas psina dostaje zastrzyk przeciw świądowy co na jakiś czas jej pomaga, ale szybko problem wraca. Teraz jest właśnie w takim okresie, że drapanie strasznie się nasiliło, pojawiły się takie małe grzybiczne plamki i na wskutek drapania ma sporo drobnych strupków. Zacząłem się zastanawiać czy robić testy alergiczne, a jeżeli tak, to jaka forma testów jest najskuteczniejsza w rozpoznaniu problemu? Czy od razu robić wszystkie testy? Jakie to są orientacyjnie koszty?
PS. Czy drapanie może mieć w wyniku stresu? Czasem jak gdzieś wyjeżdżam i nie mogę jej zabrać, to zostaje u mojej mamy i zauważyłem, że po powrocie drapanie jest nasilone (u mamy jest rozpieszczana i bardzo lubi tam być). Dodatkowo psina jest też strasznie wrażliwa na różnego rodzaju stuki i huki (ostatnio zaczęła się bać nawet deszczu i mocnego wiatru) i reaguje na nie bardzo nerwowo, trzęsie się i nie ma z nią kontaktu jak już się czegoś wystraszy. Czy te lęki mogą być też punktem zapalnym wywołującym drapanie?
Proszę o poradę co robić bo strasznie mi jej szkoda jak widzę jak się z tym meczy!
Czy warto zrobić testy alergiczne? P. Jarku proszę o poradę!
wszystko może być powodem niemniej ja obstawiałbym jakąś nadwrażliwość na coś co je lub ją otacza. Tym bardziej , że nasila się w momencie jak zmienia dom. Należałoby spróbować wykonać podstawowe testy alergiczne i zobaczyć co zaczną pokazywać wyniki.
-
- Informacje
-