Stary pies powstrzymuje oddawanie moczu. Pytanie do dr Jarka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Anatema

14 lutego 2017, 00:52

Witam i proszę o pomoc.
5 miesięcy temu przygarnęłam wyrzuconego z auta psiego staruszka. Lekarz weterynarii ocenił jego wiek na minimum 13 lat.
Piesek był wnętrem, dodatkowo miał powiększoną prostatę i cystę na niej. Miał komplikacje po operacji, już dobę po kastracji wdało się zakażenie i ciekła ropa ze szwów w pachwinie. Miał też usuwane 6 zębów.Operacje były robione osobno w odstępie dwóch tygodni (brudna/czysta)
Pies doszedł do siebie i wszystko było w porządku przez trzy miesiące.
Nagle pies zaczął wstrzymywać mocz. Przez parę dni sika raz na ok 18 godzin, potem 2 - 3 razy dziennie i tak naprzemiennie.
W dniach, gdy wstrzymuje, potrafi zrobić w domu zaraz po przyjściu ze spaceru. Albo trafimy w moment, albo zrobi w domu.
To wygląda tak, jakby nie czuł parcia na pęcherz, dopiero gdy pęcherz się zapełni maksymalnie, oddaje mocz. Albo jakby mniejszy dyskomfort sprawiało mu wstrzymywanie moczu, niż jego oddawanie.
Badania krwi i moczu w normie, usg układu moczowego prawidłowe, prostata 2/2 (było 4/4 waga 12kg0 cysta się wchłonęła. RTG nie wykazało zmian zwyrodnieniowych (podejrzewaliśmy tzw koński ogon, bo piesek ma ogon przyklejony do pupy).
Niezależnie od podejrzewanych opcji i podawanych leków sytuacja nie ulega zmianie ( 3 dni wstrzymuje, 4 dni siusia normalnie).
Przerabialiśmy środki przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybiotyk (po 10 dni)
W piątek dostał trzecią dawkę Kartrophenu (na pewno ma problem ze stawami - tylne łapki ustawia w X) , nic się nie zmienia.
Ponieważ widać, że piesek przeszedł swoje, a tak się składa że problemy są w weekendy, gdy w domu jest mój mąż, podejrzewaliśmy nawet, że mógł być bity przez jakiegoś mężczyznę. Mimo, iż psiak z moim mężem bardzo się wzajemnie lubią, a i wcześniej wszystko było ok, dostał Zylkene, dalej bez zmian.
Po zakończeniu Kartrophenu spróbujemy jeszcze kuracji Nivalinem.
Poza wszystkim, pies ma apetyt, pije normalnie, niema problemu z oddawaniem stolca. Jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że u nas przytył. Czy to może być przyczyną? Gdzie jeszcze możemy szukać przyczyny?
Przepraszam za nieco chaotyczny post, ale chciałam zawrzeć wszystkie informacje :)
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 lutego 2017, 12:26

na prawdę nie mam pojęcia co się dzieje u psa, musiałbym widzieć wszystkie zdjęcia rtg i jeszcze usg. Jak masz możliwość przesłać zdjęcia to wyślij, może coś podpowiem.
ODPOWIEDZ
  • Informacje