Niedomykalność zastawki dwudzielnej brak reakcji na leczenie

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

olciaa226

20 lutego 2017, 12:59

Moja 12-letnia suczka, nieduży mieszaniec ma zdiagnozowaną niedomykalność zastawki dwudzielnej umiarkowaną ACVIM B2. Od 10 dni bierze Furosemid 2x dziennie po pół tabletki plus Lotensin 5mg raz dziennie. Leczenie nie przynosi efektu, pies kaszle i się dusi. Jakie badania jeszcze zrobić? Czy ten kaszel nie jest od serca, a może być inna przyczyna? Wiem, że czasem na efekty leczenia trzeba trochę poczekac, ale martwię się, że tutaj zamiast polepszać to się pogarsza. Do lekarza mam zadzwonić na początku marca i wtedy zdecyduje co dalej. Podaję wynik echo serca i opis badania.

''Błony śluzowe, różowe, wilgotne, czas kapilarny 1 sek. Dostepne węzły chłonne niepowiększone. Oddechy prawidłowe. Tchawica bez wyczuwalnych zmian, niereaktywna. Tętno prawidłowe, wypełnione. Częstotliwośc akcji serca i tętno 88/min. tony serca wyraznie słyszalne. Szmer sercowy skurczowy koniuszkowy lewostronny o nasileniu IV/VI. Brak patologicznych szmerów oddechowych. Brak wyczuwalnych zmian na terenie jamy brzusznej''

''W badaniu echokardiograficznym, widoczne wyrazne, zaawansowane zmiany na obu płatkach zastawki dwudzielnej oraz wynikającą z tego niedomykalność tej zastawki, strumień zwrotny wypełnia około połowy lewego przedsionka. Obecnie na skutek tych zmian doszło do niewielkiego powiększenia lewego przedsionka i lewej komory w fazie rozkurczu. Brak zmian w obrębie prawej komory, prawego przedsionka i zastawki trójdzielnej.Przepływ krwi przez aortę i tętnice płucne prawidłowy, obecna dysfunkcja rozkurczowa''
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 lutego 2017, 08:08

poza echem serca były robione zdjęcia rtg jak wyglądają płuca?
olciaa226

22 lutego 2017, 19:26

Było tylko echo robione na razie. O płucach nic Pani doktor nie mówiła. Ale jeżeli miałaby wodę w płucach to furosemid by nie pomógł przez prawie dwa tygodnie podawania? Czy ten kaszel to nie od serca? Ona najbardziej kaszle rano, albo po zabawie. Dusi się po prostu, jakby chciała odkrztusić,ale nie może. To trwa jakieś 5 sekund i zaraz normalnie się zachowuje.

Dodam jeszcze, ze sunia została adpotowana ze schroniska miesiąc temu, ale raczej nie jest to kaszel kennelowy, bo mam drugiego psa, który jest zdrowy. Podejrzewam, że by się zaraził od niej.
Krzysiekewa

23 lutego 2017, 06:12

Furosemid pomógłby przy obrzęku płuc , ale to wcale nie musi być obrzęk. A jakiś inny problem z układem oddechowym. Warto zrobić Rtg klatki piersiowej z dwóch stron żeby ustalić/wykluczyć możliwe przyczyny kaszlu
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 lutego 2017, 12:58

wykonaj rtg płuc i po tym trzeba podjąć decyzje czy jeszcze wykonać EKG
ODPOWIEDZ
  • Informacje