Uporczywa grzybica?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Nando

23 sierpnia 2017, 15:33

Witam
Nando ma 4,5 roku. Jakiś czas temu zauważyłam uporczywe drapanie się, przez kilka tygodni aplikowałam coraz to droższe preparaty na pchły. W końcu wybrałam sie do weterynarza, który po analizie zeskrobiny z brzucha psa stwierdził grzybicę. Podawałam z polecenia weterynarza tabletki Ketoconazole- 1x dziennie przez 30 dni.
Po pierwszym opakowaniu zauważyłam poprawę, jednak stanęła w miejscu i przez kolejne dwa opakowania pies drapie sie tak samo, choć może mniej niż przed leczeniem.
Weterynarz uspokaja i mówi, że efekty leczenia będą widoczne po trzecim opakowaniu- dzisiaj ( 23.08.17) skonczyliśmy opakowanie ostatnie i na wizycie u weterynarza nie dostałam kolejnych tabletek.
Podobno ma nastąpić teraz poprawa, martwi mnie jednak, że Nando ciągle się drapie po brzuchu i łapach.
Zmienić weterynarza czy czekać tak jak nasz dotychczasowy wet zalecał?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 września 2017, 12:12

Myślę, że trzeba wrócić do diagnostyki. Dobrze byłoby wykonać zeskrobiny wraz z posiewem I wykonać dodatkową diagnostykę czy ewentualna grzybica nie jest powikłaniem innego stanu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje