Proszę o poradę w poniedziałek tj. 18 grudnia 2017 ok. południa sunia 4,5 m-ca dostała bardzo mocnego ataku, rzucało nia po całym pokoju, straciła przytomność, piana na pysku i leżała tak ok 1 minuty, potem doszła do siebie , ale po tym cały czas była osowiała, zaplątana i osłabiona. Ja myślałam ,że się czyms zakrztusiła, bo wydawało się ,że się dusi, moje przerażenie nie ma końca, wsadzałam rękę w gardziel w poszukiwaniu czegoś, ale nic nie znalazłam. Po tym ataki regularnie następują co 2-3 godziny w tym samym natężeniu. O 8 rano we wtorek ( 0 7.30 był kolejny atak) tj. 20. 12 byłam u weta i zrobiono badania . Stwierdził bo pobraniu wymazu zarobaczenie, co jest dla mnie dziwne, gdyż po zakupieniu psa w drugim i trzecim m-cu po zaszczepieniu i po 14 dniach od nich go odrobaczałam. Następnie wyniki pokazały, podaję nieprawidłowości: MON: 4.9, GRA : 1.6, MON% : 51, GRA% : 16,2 MCV:66,9, MCHC: 41,4
ALT: 70, ALP: 166, CA: 5,97, Fosfor: 7,13 Albumina: 0,10 K:6,17 Na: 122,8, cukier 134
Lekarz przepisał keratyninę 2x1, minerały i witaminy 2x1, relanium 5 mg 2x1, ataki są nadal w odstępie 2-3 godzinnym jednak mniejsze ok. kilkusekundowe, pies kłapie szczęka i się mocno slini, ale już nie przewraca, po tym wstaje i zachowuje się prawie normalnie, tylko bardzo dużo je i pije, właściciela nie odstępuje na krok. Moje pytanie, czy w tak młodym wieku padaczka jest normalna, czy ustapi, co może być przyczyną i jakie są rokowania u tak młodego psa. Zalecono nam calkowite odstawienie mięsa, teraz karma najwyższej jakości, ser, jaja, mleko, nad mlekiem tez się zastanawiam, dużo wody.
szczeniak 4,5 m-ca owczarek niemiecki
Widzę ,że nikt nie podejmuje tematu. Piesek po wprowadzeniu diety i podaniu suplementów oraz relanium ma mniejsze napady, ale niestety nadal je ma i to 3-4 dziennie wcześniej były co 2-3 godziny. Wygląda na to ,że mam beznadziejny przypadek. Pod koniec grudnia kolejne odrobaczenie, a jak to nie pomoże, to pewnie podejmiemy drastyczną decyzję. Wielka szkoda, bo to jeden z nielicznych fajnych psów jakie miałam, super radosny, inteligentny i każdy go w rodzinie uwielbia, tylko ta choroba, którą ciężko nam okiełznać od 18 grudnia, czyli już od pięciu dni. Teraz ataki są mniejsze i rzadziej ,ale nadal niestety występują. To jest szczenię, które 26 grudnia skończy 5 miesięcy, a co będzie jak dorośnie, nawet nie chcę myśleć.
strasznie poszatkowane te badania możesz je wszystkie przepisać w sposób uporządkowany ( ale wszystkie nie wycinki). Trzeba byłoby poszerzyć diagnostyke jesli chcesz wiedzieć co się dzieje i jak to rokuje. Porządne badania krwi to podstawa, potem jeśli wszytsko ok to tk a najlepiej RMI głowy.
Bardzo dziękuję Panu za odpowiedź. Cały czas mam nadzieję ,że mu to minie ,bo jest szczeniakiem. Napady są w ciągu dnia 2x , ale słabszej mocy, w nocy nie wiem ( jest na polu) , bo śpię, ale widzę ,że nie ma zlepionych włosów pod pyskiem co miało wcześniej miejsce. Obecnie po atakach wstaje i zachowuje się normalnie. Przykrym i dosyć uciążliwym jest fakt robienia pod siebie, nie trzyma podczas ataku moczu i kału, w czasie tych mocnych ataków tego nie było, teraz się zdarzają zawieszenia, gonitwa bez celu i ten przykry proceder. Czasem nim rzuci o ziemię, ale to raz na dzień lub dwa. Podaję kompletne wyniki jakie posiadam:
Mocznik 23,4
Kreatynina 1,18
cholesterol 167
TG 31
ALT 70
ALP166
Ca 5,97
Fosfor 7,13
Albumina 0,10
AST 39
K 6,17
Na 122,8
Wskaznik de Ritisa 0,56
cukier 134
Lipaza vet 91
MORFOLOGIA
WBC 9,6
LYM 9,1
MON 4,9
GRA 1,6
LYM% 32,8
MON% 51
GRA% 16,2
RBC 5,38
HGB 14,9
HCT 36
MCV 66,9
MCH 27,7
MCHC 41,4
RDW 18,2
RDW- SD 38,2
PLT 266
MPV 7,9
Pies w drugim i trzecim miesiącu szczepiony i odrobaczony. Proszę o analizę. Niestety jestem w tej niekomfortowej sytuacji, że posiadam dziecko niepełnosprawne wymagające mojej opieki/24 H i wyczerpujące ,dlatego nie podejmę się opieki i leczenia nad chorym psem, bo mnie to fizycznie przerośnie. Jeżeli ktoś jest chętny, oddam za darmo, pies z piękną błyszczącą sierścią, z apetytem, zakupiony w hodowli psów, owczarek niemiecki i długowłosy. Okolice Rzeszowa
Mocznik 23,4
Kreatynina 1,18
cholesterol 167
TG 31
ALT 70
ALP166
Ca 5,97
Fosfor 7,13
Albumina 0,10
AST 39
K 6,17
Na 122,8
Wskaznik de Ritisa 0,56
cukier 134
Lipaza vet 91
MORFOLOGIA
WBC 9,6
LYM 9,1
MON 4,9
GRA 1,6
LYM% 32,8
MON% 51
GRA% 16,2
RBC 5,38
HGB 14,9
HCT 36
MCV 66,9
MCH 27,7
MCHC 41,4
RDW 18,2
RDW- SD 38,2
PLT 266
MPV 7,9
Pies w drugim i trzecim miesiącu szczepiony i odrobaczony. Proszę o analizę. Niestety jestem w tej niekomfortowej sytuacji, że posiadam dziecko niepełnosprawne wymagające mojej opieki/24 H i wyczerpujące ,dlatego nie podejmę się opieki i leczenia nad chorym psem, bo mnie to fizycznie przerośnie. Jeżeli ktoś jest chętny, oddam za darmo, pies z piękną błyszczącą sierścią, z apetytem, zakupiony w hodowli psów, owczarek niemiecki i długowłosy. Okolice Rzeszowa
niestety dokładne badanie neurologiczne i MRI
-
- Informacje
-