Dzień dobry,
Czy 2,2 mg hydroksyzyny/kg masy ciała to dobry przelicznik dla psa i kota?
W tę sylwestrową noc podałam kotu (3,9kg) ok. 6,25mg, a psu (7,3kg) ok. 12,5 mg.
Z wyliczeń wychodzi odpowiednio 8,58 mg i 16.06 mg - jednak nie miałam jak tego inaczej podzielić i odważyć.
Poza tym nie wiem czy ta dawka (2,2 mg/kg), to dawka zwykle stosowana czy maksymalna, dla mnie jako farmaceutki to dosyć poważna różnica.
Dodatkowo zwierzaki od 3 dni zażywają tabletki z dziurawcem i tryptofanem, jednak zdecydowałam się podać hydroksyzynę po zobaczeniu reakcji na fajerwerki. Wydaje mi się, że środki te nie powinny wchodzić w żadne interakcje.
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku 2018!
Hydroksyzyna - dawkowanie
-
Dawka ok ale nie wiem czy pomoże .
Nie wiem czy pomogły tabletki, czy może po prostu stres nie był aż tak wielki. Wszyscy o północy wyszliśmy na balkon pooglądać te nieszczęsne fajerwerki i otworzyć szampana, a zwierzaki korzystając z okazji spałaszowały pół stołu kompletnie nie przejmując się odgłosami przypominającymi bombardowanie Warszawy w 39.
Mimo wszystko nadal czekam na odpowiedź lekarza weterynarii czy taki przelicznik jest właściwy.
Pozdrawiam serdecznie!
Mimo wszystko nadal czekam na odpowiedź lekarza weterynarii czy taki przelicznik jest właściwy.
Pozdrawiam serdecznie!
przelicznik dobry, ale znalazłaś inny lepszy sposób na stres. Teraz wiesz co musisz robić w każdego sylwestra - iść ogladać fajerwerki:)
-
Witaj!
Problem hałasów podczas nocy sylwestrowej powraca jak boomerang co roku. Wielu opiekunów zwierząt szuka sposobów na skuteczne uspokojenie podopiecznych tej nocy. Na naszym blogu znajdziesz tekst, w którym poznasz sposoby na uspokojenie swojego psa w noc sylwestrową.
Najlepszym sposobem jest próba odwrócenia uwagi psa od tego, co się dzieje.
Pamiętaj! Głaskanie i wręczanie przysmaków nie jest dobrym rozwiązaniem. Ponieważ pies może to zinterpretować jako nagrodę i będzie powtarzał swoje zachowania.
https://www.krakvet.pl/artykuly/jak-zad ... sylwestra/
KrakVet.pl
Problem hałasów podczas nocy sylwestrowej powraca jak boomerang co roku. Wielu opiekunów zwierząt szuka sposobów na skuteczne uspokojenie podopiecznych tej nocy. Na naszym blogu znajdziesz tekst, w którym poznasz sposoby na uspokojenie swojego psa w noc sylwestrową.
Najlepszym sposobem jest próba odwrócenia uwagi psa od tego, co się dzieje.
Pamiętaj! Głaskanie i wręczanie przysmaków nie jest dobrym rozwiązaniem. Ponieważ pies może to zinterpretować jako nagrodę i będzie powtarzał swoje zachowania.
https://www.krakvet.pl/artykuly/jak-zad ... sylwestra/
KrakVet.pl