Pekińczyk nie chodzi - zdjęcia RTG - proszę o pomoc

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Fred123

19 stycznia 2018, 16:15

Dzień dobry wszystkim!
Sprawa dotyczy 5 letniego pekińczyka.. Nasze kłopoty z nim zaczeły się jakoś po nowym roku. Z dnia na dzień stał się osowiały i smutny. Zauważyłam też problemy z wchodzeniem na schody. Pojechaliśmy do weta - gorączka 40 stopni. Dostał 7 zastrzyków jednorazowo i na następny dzień 4. Doktor powiedział, że jak pies będzie zdrowy proszę już nie przyjeżdżać. Owszem po zastrzykach pies super, może nie tak aktywny jak wcześniej, ale chętny do zabawy i wyjść. Dodam, że apetyt oraz wypróżnianie było cały czas bez zarzutów. Nie pojawiły się również wymioty czy biegunka. Stolec w normie. Niestety później było już tylko gorzej. Gorączka co prawda ustąpiła, ale pies zwyczajnie przestał chodzić. Jak wstawał, to zrobić siku czy kupę. Chodził tak, że zarzucał tylnie łapy, potykał się, tak jakby nastąpił paraliż tylnich łap? Poczytałam trochę i sama sobie zdiagnozowałam dyskopatię, niestety nie jestem lekarzem i nie znam się na tym za bardzo, więc pojechaliśmy na RTG. Zrobiliśmy 2 zdjęcia, doktor powiedział, że jest to zwapnienie krążków międzykręgami i to uciska na rdzeń dlatego pies nie chodzi.. Powiedział, że to typowe dla rasy i być może genetyka, ponieważ mój pekińczyć ma taką "chudą dupkę" i generalnie jest długi, na krótkich łapkach.. Dodam, że wcześniej dostaliśmy tabletki Rycarfa, w niedziele będzie tydzień jak je stosujemy.. Nie widzę poprawy. Doktor powiedział, żeby dać szansę tabletkom, a jak nie to w poniedziałek przepisze sterydy i będzie terapia, która może go postawić na nogi, lub za drugim razem.. Czytałam trochę o dyskopatii, lecz z tego co rozumiem jest to wypadnięcie dysku.. A mój tego nie ma, jedynie są to początkowe zwapnienia krążków. Czyli jest to jakiś inny rodzaj? Niestety lekarz niewiele mi powiedział, jedynie że mogę kupić witaminę B complex i czekać, ponieważ zdarzały się przypadki, że pies wstawał po 30 dniach.. Na razie nie chcę słyszeć o usypianiu. Słyszałam też o dr Sekule który stawia psy na nogi i im nastawia kręgosłupy.. Jednak nie wiem czy mogę się tam udać, skoro nie mam do czynienia z wypadniętym dyskiem ? Dodam, że pies ogólnie pół dnia przeleży, na wieczór jest aktywniejszy, przespaceruje się wzdłuż korytarza lub idzie do kuchni by posiedzieć z domownikami. Wczoraj niestety nie zrobił kupy (tylko siku), a dziś jeszcze też nie doczekałam się kupy. Wstał na chwilę, ale zaczął troszkę popiskiwać. Czy może to wynikać z braku możności się wypróżnienia ? Załączam zdjęcia rtg. Bardzo proszę o kogoś o pomoc.. Liczyłam na działanie tabletek i chciałam go przetrzymać do poniedziałku, ponieważ jestem zdecydowana na terapię.. Czy da się psu jakoś ulżyć ? Jakieś porady ? Bardzo proszę o pomoc. Zdjęcia: https://zapodaj.net/3697689065ee6.jpg.html ; https://zapodaj.net/85ada6b31f6fd.jpg.html
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 stycznia 2018, 16:51

potrzebna jest pilna szczegółowa diagnostyka kręgosłupa ct kręgosłupa. Ciężkie dycospodylitis z odczynem zwyrodnieniowym do kanału rdzenia jak i w kierunku otworów kręgów skąd wychodzą z kręgosłupa pnie nerwowe. Dokładne także badania krwi czy jeszcze masz do czynienia z infekcją co może nasilać proces i być źródłem tak dużych zmian w obrębie kręgosłupa. Zdjecie strzałkowe ciężkie do interpretacji zwierze nieprzegłodzone do takiej diagnostyki . To tak wstępnie co można powiedzieć więcej szczegółów po solidnej diagnostyce i badaniu psa.
Fred123

19 stycznia 2018, 16:57

Dziękuję za odpowiedź... Czy pies ma jakiekolwiek szanse na powrót do zdrowia?? Czy leczenie sterydowe będzie dobrym krokiem , czy zostaje tylko operacja ??
ODPOWIEDZ
  • Informacje