CHORY WEST, ALE NA CO?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

AMIGOWEST

25 stycznia 2018, 19:10

CHORY WEST, ALE NA CO?
Dzień dobry! od sierpnia 2017 borykam się z zapaleniem ucha mojego westa (9 lat), był leczony kroplami POSATEX. Na krótko była poprawa. Kilkakrotnie był pobierany wymaz (ostatni 22 stycznia) i zawsze stwierdzano malasssezia, w bardzo licznych ilościach. Lekarz nic nie zaleca, ale pies ma czarną woskowinę o brzydkim zapachu, trzepie uszami i się drapie. Ponieważ jest alergikiem, to taka jego uroda i nic na to już nie poradzimy(..?) Miał we wrześniu robione bardzo szczegółowe badania krwi, m.in. w kierunku tarczycy i wątroby oraz nerek. Były idealne. I nagle pod koniec listopada mój żarłok traci apetyt. Wyglądało to tak, jakby miał fochy, bo podchodził do miski i na nią warczał, jak dołożyłam mu gotowane mięsko z indyka zjadał prawie wszystko, ale "suche bobki"- RC Hypoallergenic - wypluwał. Weterynarz zaproponowała nową karmę z królikiem i ziemniakami, ale tego też nie chciał. Niestety ze względu na wrażliwy żołądek i/lub alergię, albo z zupełnie innego powodu, po tych mięsnych ulepszaczach pojawiła się biegunka. Wiem, ze nie powinnam mu dawać nic poza karmą, jako że ma takie a nie inne dolegliwości, ale nie chciał nic jeść więc pomyślałam, że sprawdzę, czy nadal musi być na diecie. Regularnie co 2 tygodnie byłam na kontroli z uchem, o wszystkim informowałam lekarza, również o narośli na tylnej łapie, stwierdzono tłuszczaka do obserwacji. Czyli chodziłam z psem na kontrole i płaciłam za nic, bo nawet nie wyleczono ucha, nie sprawdzono czemu pies nie chce jeść i nie zbadano dokładnie narośli, która 20 stycznia pękła. Jak już wcześniej pisałam 22.01. pobrano materiał z ucha, bo poprosiłam i również wtedy stwierdzono, że należy usunąć tę narośl, bo może wdać się stan zapalny. Przed narkozą zrobiono badania krwi i tu szok - podwyższona creatynina 3,39 mg/dl (norma mniej/równe 1,8) oraz mocznik 64 mg/dl (norma 7-27), w tej sytuacji odłożono zabieg operacyjny, a wdrożono leczenie - tylko mam pytanie - czego? nerek, pęcherza? Pies dostaje kroplówki - codziennie podskórnie sól fizjolog. i tabletki LESPEDOL i RENA VET, antybiotyk w zastrzyku i zastrzyk metaboliczny - niestety nie podano mi nazw tych leków, ani co psu dolega? Odnoszę wrażenie, że jest to leczenie w ciemno. Jeśli chodzi o samopoczucie Amigo to nie budzi zastrzeżeń - jest wesoły, chętnie spaceruje, sika normalnie, szczeka jak zwykle na listonosza:), to co budzi moje wątpliwości to niechęć do suchej karmy, ucho i ta narośl. Czy te wyniki krwi mogły się pogorszyć w wyniku biegunki, która trwała jedną dobę, a krew była pobierana dwa dni potem. W chwili obecnej Amigo zjada swoją karmę, ale bez entuzjazmu takiego jak dawniej. Stolec (jeden na każdym spacerze czyli trzy dziennie)jest "luźnawy", ale może to efekt podawanych leków i stresu związanego z pobytem u weterynarza? Nie wiem Panie Doktorze, co mam robić? czy ucha ze względu na alergię faktycznie nie da się wyleczyć? czy te leki podawane bez diagnozy są konieczne? dodam jeszcze, że mają być podawane przez 10 dni. Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość - Joanna
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 lutego 2018, 11:41

wydaje mi się Pani Joanno , że kuleje komunikacja miedzy Panią a lekarzem. Oczywiście , ze ucho da sie wyleczyc, na pewno wyniki nie sa skutkiem jednodniowej biegunki. Dobrze lekarz podaje leki bo walczy z uremią , ale powinniście sobie we dwójkę solidnie pogadać.
AMIGOWEST

07 lutego 2018, 19:25

Dziękuję za radę. Myślę, że powinnam zmienić gabinet. Niestety codziennie trafiamy na inną panią doktor, są cztery, mimo, że umawiam się na konkretną godzinę. Mam też inne wątpliwości, ale to nie miejsce, by o nich pisać. Dzisiaj oddaliśmy mocz na kontrolne badanie, wyniki będzie w piątek, wcześniej była badana krew. Niestety mocznik spadł niewiele, kreatynina jeszcze mniej. Martwi mnie to, że Amigo mimo tego, że wrócił mu apetyt stracił na wadze. Trzy tygodnie temu ważył 8,2 kg, a dzisiaj 7,9. Nadal ma dobry nastrój i gdyby nie wyniki nigdy bym nie pomyślała, że jest chory. Mam pytanie, jak długo żyją psy z taką diagnozą? Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 lutego 2018, 12:41

oznacz poziom wydalanego białka w moczy i stosunek białka do kreatyniny w moczu.
AMIGOWEST

01 marca 2018, 20:32

Panie doktorze! te parametry są w normie, ale nowy weterynarz, do którego się udałam zastanawia się nad chorobą Addisona, ponieważ stosunek sodu do potasu jest w dolnych granicach normy (32), ale obecnie stabilizujemy nerki podając leki:PRONEFRA i na nadciśnienie CARDALIS, zmieniliśmy karmę na RC Multifunction Renal (do tej pory była RC Hypoallergenic). w badaniu USG wyszła lekko powiększona prostata, a na jednej nerce cysta. Jak będzie lepiej z nerkami planowana jest kastracja i o ile dobrze zrozumiałam dalsza diagnoza w kierunku właśnie Addisona. Czy mógłby Pan napisać, jak diagnozuje się tę chorobę? Jakie są sposoby leczenia? czy w grę wchodzi tylko iniekcja leku raz w miesiącu? czy stosuje się coś innego? nie ukrywam, że przerażają mnie koszty leczenia. Poza tym, czy wg Pana kastrowanie psa w takim stanie i wieku jest potrzebne? Ja mam poważne wątpliwości, czy to mu pomoże, czy raczej zaszkodzi? Joanna
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 marca 2018, 20:48

przepisz tu wyniki badania moczu, bo coś sie to kupy nie trzyma .
AMIGOWEST

02 marca 2018, 09:52

Oto wyniki moczu z 15.02.18
BIOCHEMIA - test paskowy ACON
przejrzystość - klarowny
kolor-słomkowy
gęstość wodo-płynny
ciężar właściwy = 1,025
pH-6,0
glukoza-(-
bilirubina-(-)
ciała ketonowe -(-)
białko=15mg/dl
urobilinogen- 0,2mg/dl
azotyny-(-)
krew- (-)
leukocyty- (-)
OSAD (mikroskop)
nabłonki wielokątne - 0-2 wpw
nabłonki okrągłe 0-1 wpw
leukocyty 0-1 wpw
erytrocyty świeże -1-3-5 wpw
nieliczne plemniki w preparacie
nieliczne bakterie w preparacie
pojedyncze kryształy kwasu moczowego w preparacie
obecne wałeczki w preparacie
obecne pasma śluzu w preparacie
28.02.18 było badanie krwi, po 10 dniach podawania leku PRONEFRA:
BUN/UREA 67= mg/dL norma 7-27, poprzednio było 120
chlor 116=mmol/l (109-122)
KREATYNINA 2,27= mg/dL (0,5-1,8)
potas 4,5=mmol/l (3,5-5,8)
sód (Na)150 = mmol/l (144-160)
PHOS 8,4 = mg/dL (2,5-6,8)
Na/K = 33
Pani doktor nie zaleciła powtórzenia badania moczu, bo wg niej jest wszystko w porządku.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 marca 2018, 10:18

najpewniejszą metodą diagnostyki Adisona jest test stymulacji ACTH. NIe widzę białka i kreatyniny w moczu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje