Witam wszystkich zaczne może od samego początku posiadam 11 miesięczną sunie rasy yorkshire terier .
Sunia od szczenięcia była drobna i malutko jadła , jednak weterynarz nie widział w tym problemu bo rozwijała się normalnie i nie odstawała od stada , jednynie trochę więcej spała , w lutym tego roku pojechaliśmy do lecznicy bo sunie dostała krwio moczu i od tego się zaczęło badania itd. Krwio mocz minoł jednak morfologia okazała się być fatalna podwyższone próby wątrobowe , wiec dalsze badania kwasy żółciowe które też wyszły wysokie pierwsza diagnoza podejrzenie Zespolenia wrotno-obocznego jednak usg i amoniak wykluczyły to zespolenie , pani weterynarz powtórzyła badania próby nadal wysokie jednak nie robiła już badan wysokośći kwasów i nastepna diagnoza IBD enteropatii białkogubnej z wtórnym podrażnieniem trzustki i dróg żółciowych , poszłam na konsultacje do innej pani weterynarz , ta zaleciła badanie kału które wyszło w porządku , morfologie która też była już w normie , i zaleciła powtórzenie kwasów żółciowych które znów wyszły podwyższone i znów ,mamy podejrzenie cholestazy lub nie wykryto wtedy zespolenia , chodz poprzedania Pani weterynarz upiera się przy IBD i tu moje pytanie jakie objwy maja pieski z IBD bo nasza sunia nie ma żadnych zero biegunek wymiotów nic z tych rzeczy mamy jedynie podwyższone kwasy zółciowe , czy ktoś był w może podobnej sytuacji i pieskowi dolegała blacha przyczyna ?
Cholestaza a IBD a zespolenie wrotno oboczne
Proszę sobie nie dac wmówić IBD, my mamy goldena niby z IBD , którego weterynarze leczyli pol roku sterydami!!!! , zrobiliśmy badanie bardzo drogie microflora scan, pies nie ma zadnego IBD , proszę podawac psu probiotyki najlepiej zawierające FOS, olej z rokitnika i proszę przeczytać o triphali . IBD to przede wszystkim biegunki nie do opanowania , nasz pies tez nie miał biegunek.
też nie obstawiałbym ibd. Może jakieś nietolerancje pokarmowe. Sprawdź jeszcze triglicerydy przed i po jedzeniu dokładne usg przewodu pokarmowego.
-
A co to sa te triglicerydy bo takiego badania nie mieliśy , a diagnoza o IBD została postawiona na podstawie wysokości biłek i obniżonego cholesterolu , podobo sunia ma stan przewlekły i dlatego nie ma objawów w zyciu nie mieliśmy kłopotu z biegunkami u suni , jedynie to tak jak pisałam mało jadła i więcej spała i to na tyle , nie wiemy już gdzie szukać przyczyny i diagnozy , czy ja mogła bym gdzies przesłać wyniki badać od początku leczenia żeby mogł się Pan z nimi konkretnie zapoznać czy nie ma takiej możliwośći , teraz 10 kwietnia mamy tomograf z kontrastem nie wiem czy to wystarczy czy robic jeszcze usg Doplera
albo tua albo na pw
-
- Informacje
-