Witamina B12,a objawy neurologiczne

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Ewale

02 lipca 2018, 08:32

Witam. Mam problem z moim 4 letnim Yorkiem. Obustronny wnenter przy chęci kastracji u 2 letniego psa wykryliśmy w badaniach kontrolnych znacznie przekroczone wyniki wątrobowe bo ponad 460 U/l... podjęliśmy leczenie w tej chwili jest to około 144 do 160 jednostek,ale nie to jest moim największym zmartwieniem -pies niemalże jednocześnie od dwóch lat dostaje dziwnych ataków z drżeniem wymiotami wykręceniem ciała i kończyn jakby paraliżem brzuch bardzo twardy nabrzmiały mało oddycha i ślini się potwornie. Trwa to około 8-10 min potem dużo pije i odbija mu się bardzo głośno. Przy badaniach USG brzuch i jelita zagazowane - po podawaniu bobotiku brak poprawy. Ataki te są bardzo systematyczne co około miesiąc półtora lub dwadzieścia kilka dni. Pies nie traci wtedy świadomości nie klapie pyskiem nie oddaje moczu kalu co nie zgadza mi się z objawami padaczki która wszyscy sugerują. Mam wrażenie ze wtedy bardzo cierpi. Ogólnie pies jes bardzo płochliwy zestresowany od szczeniaka zawsze wszystkiego się bardzo boi klaskania ruchu ulicznego ludzi psów burzy głośnych rozmów itp. Jego ciało praktycznie cały czas drży ze strachu. Jest do tego dość chudy apatyczny ospały - taki smutny bym powiedziała poza naprawdę nielicznymi sytuacjami przez kilka dnie miesiącu kiedy się bawi wtedy mam wrażenie ze jest zdrowy i nic go nie boli. A teraz pytanie: wszystkie ostatnie badania są niezle poza wątroba i waśnie ta witamina B12 ktorej nie podano wskaźnika lecz tylko oznaczenie: >1000... wiem ze jej brak wiąże się z objawami neurologicznymi ale taki nadmiar? Nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Pies je teraz low fat. Kiedyś przy innej czy gotowanej karmie było bardzo zle - kupy bardzo śluzowe.
Lekarz sugeruje podać teraz sterydy na te jelita... Proszę o jakieś wskazówki co mogłabym jeszcze zrobić. Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 lipca 2018, 13:36

wszystko z objawów pasuje do objawów epileptycznych lub epileptycznopodobnych. nie ma większej ilości wyników więc ciężko się ogólnie do nich odnieść. Nie opisujesz też jak na usg wyglada zwłaszcza wątroba. Wnętrostwo też wikła istniejącą sytuację. Samo badanie witaminy b12 powtórzyłbym jeszcze raz jeśli jest możliwość w innym laboratorium.
Ewale

10 lipca 2018, 16:17

Dziękuje za odpowiedz o powtórzeniu wyniku B12 także myślałam a wątroba na usg wyglada prawidłowo. Tak przebadanego psa jak mój to jeszcze nie widziałam szukamy wszystkiego co może być patologiczne ale ciagle nic. Trzustka w porządku Giardia ujemna posiew w toku. Badanie wit B12 było wysyłane do Wrocławia do vetlab nie wiem gdzie moznaby jeszcze uderzyc aby było prawidłowe. Nie rozumiem co to są te procesy immunoproliferacyjne które wskazują tak duże stężenie B12. Czy sterydy to jest jakiś pomysł leczenia przy takim stanie psa? Wolalabym uniknac leków padaczkowych ale sterydy tez w ostateczności chciałabym wprowadzić. Może badanie głowy w kierunku padaczki dałoby sie wykonać ale najlepiej bez znieczulenia ogólnego mam z tym zle doświadczenia.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 lipca 2018, 08:41

troszeczkę żądasz cudów leki nie te, badanie bez tego. Nie ma takich możliwości. Wraz z lekarzem zdecydowanie zastanowiłbym się nad usunięciem jąder z brzucha jeśli tylko się da.
Ewale

31 lipca 2018, 21:49

A może to Zespolenie Wrotno-Oboczne wątroby? Wiele z objawów tej choroby zgadza się z objawami u mojego psa. Ale czy są jakieś badania które mogą to jednoznacznie wykluczyć? Poza USG na które jestem umówiona. I czy powinnam zmienic psu karmę na niskobialkowa ( jaka? ) czy wstrzymać się do badania?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 sierpnia 2018, 10:59

oczywiście , że są badania. Oznaczasz amoniak i kwasy żółciowe we krwi na czczo i po jedzeniu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje