Pekińczyk z porażeniem tylnych łap

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

jakub

09 maja 2007, 20:05

Witam

Mam psa rasy Pekińczyk jest to trzy letnia suczka.
Od 2 dni chodzi bardzo wolno ze spuszczonym ogonem i dziwnym skrzywieniem w tylnej części ciała(jakby garb) nie chce tez jeść a jak leży to sie lekko drży.
Byliśmy z nią u weterynarza powiedział on ,że ma tą chorobe polegającą (na nie wiem jak to powiedziec) postępującym paraliżu i dał jej 2 zastrzyki, mamy z nią jezdzic do niego codziennie po jeszcze 8.
Czy wasze psy miały kiedyś cos podobnego ? zastanawiam się czy jest jakaś szansa na wyzdrowienie.

3 dni temu zamieściłem tego posta na innym forum nikt nie potrafił mi odpowiedziec czy pies może z tego wyjść.
Od tewgo czasu zmieniło się to ,że pies nie rusza juz obiema tylnymi nogami oraz ogonem napoczątku pyła to tylko jedna łapa.
Zato dziś rano zauważyłem ,że jak się ją zawoała to lekko podnosi ogon ale nie wiem czy jest to spowodowane poruszeniem reszty ciała czy faktycznie cos się poprawia.
Weterynarz powiedział tez o coraz wiekszym oborze jej łap na poruszanie ręko podobno to dobry znak.
harpia

10 maja 2007, 01:11

Robiliście prześwietlenie kręgosłupa?
Wykluczono zwichnięcia, złamania, guzy, raka, ropnie czy Bóg wie co jeszcze, co ma coś wspólnego z kręgosłupem?
jakub

10 maja 2007, 06:25

Powiedział ,ze nie ma sensu robic prześwietlenia mówił o nacisku czegoś tam na nerw.
Jak usłyszał ,ze pies często biega po stromych schodach uznał to za przyczynę i leczy go zastrzykami.
Wydaje mi się to trochę podejrzane :?
Jeszcze zapytał czy pies miał ostatnio kleszcza ale jeśli było by to przez niego miał by gorączkę.
harpia

10 maja 2007, 21:42

O schody to przy wypadaniu dysku, najczęściej jamniki to mają - przegubowce.

Ja bym sprawdziła kręgosłup, prześwietlenie pokaże anomalie, może też USG
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 maja 2007, 00:03

może zmień lekarza jeśli nie widzi sensu diagnozy a widzi sens podawania czegoś w zastrzyku. Pierwsze diagnoza drugie leczenie. Święta zasada. A jak ma dyskopatie to pasowałoby trochę zmienić styl życia, może obniżyć wagę, może ograniczyć ruch itp itd. to moje przywatne zdanie. Przy innej chorobie może coś innego zrobić. Każdą chorobę można także leczyć aspiryną i witaminą C - skutki w 30 -70 % dobre - DO CZASU.
ODPOWIEDZ
  • Informacje