Moja sunia po pierwszej cieczce, ktora miala miejsce na poczatku lutego, ma ciaze urojona.Pierwsze symptomy byly zauwazalne od 4 tygodni temu, a teraz jeszcze sie wszystko nasililo.Obrzek sutek, produkcja mleka a do tego prawie normalne zachowanie.Podajemy psu lek homopatyczny o nazwie Pulsatilla D12 i oklady chlodzace na sutki.Sunia jest teraz w wieku 11 m-cy, a oprocz tego mam jeszcze 7 miesiecznego psa, ktorego chyba traktuje jako szczeniaka.Obydwa psy to basset-hound.
Czy sa jakies lepsze srodki(nie hormonalne)na zalagodzenie tych objawow i co mozna jeszcze dodatkowo robic.
Dzieki z gory za porade
Ciaza urojona
W mojej hodowli z ciążami urojonymi spotkałam się wielokrotnie, niezawodnym sposobem który sprawdza się u moich suk jest ograniczenie jedzenia dokładnie o jedną drugą posiłków, czyli polowa porcji i bardzo znaczne ograniczenie picia (nie mówię drastyczne podczas upałów). Może Pan Jarek się z tą metodą nie zgodzi, ale stosuję ją z powodzeniem za radą jednego z profesorów położników z W-wy. Taką dietę stosuję około 3 tygodni i nigdy nie stosowałam leczenia farmokologicznego. Pozdrawiam.
ja nigdy nie ograniczałam picia, ale porcje o 1/3 lub nawet połowę i rezygnacja z białka do tego zwiększona dawka ruchu niestety odebranie zabawek - zaczynam już w cieczce powoli zmniejszać... u znajomych suk, u których jednak pojawia sie mleko stosowany z powiedzeniem jest preparat Galastop, ja nie musiałam nigdy raz przy zaczątkach mleka uciekliśmy sie do metod babcinych smarowaliśmy sutki i okolice jodyną (na przemian z maścią alantan+ - jodyna wysusza) i szybko zahamowaliśmy ...)