kwarantanna szczeniaka ?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gosicaaa

17 czerwca 2007, 07:53

Moj szczeniak jak mial 8 tygodni byl pierwszy raz zaszczepiony, no i w poniedzialek [ trezy tygodnie pozniej] ma byc znowu druga szczepionka. oczywiscie piesek nie latal po dworku jeszcze, tylko zastanawia mnie to ze wet powiedzial ze mozna z nim juz nastepnego dnia zaczac wychodzic na dwor. ? poprosze o odpowiedz jakiegos weterynarza czy wszystko jest w porzadku. dodam ze jest to szczepionka Vanguard Plus 5
ATA

17 czerwca 2007, 09:03

Jarek pisze:my zalecamy wypuszczanie szczeniaka minimum 10 dni po drugim szczepieniu. Po pierwszym może wychodzić do własnego ogrodu gdze nie poruszają sie inne zwierzęta zwłaszcza PSY I LISY. Oczywiście istnieje szansa wniesienia biernego na butach czy łapach innego psa patogennych wirusów , ale to ryzyko jest niewspółmiernie niższe od zarażenia się przy chodzeniu z psem niedoszczepionym na spacery. Pamiętajcie , że dużo większe szanse tych chorób zakaźnych z pominięciem wścieklizny są w miastach niż terenach pozamiejskich. My radzimy tak ludziom już od 11 lat i ten sposób się sprawdza.
Gosicaaa

18 czerwca 2007, 13:59

moze to co Ty pisalas zalezy od tego ile szczeniak ma szczepien czy 2 czy trzy, w kazdym razie dzisiaj bylam na drugim (ostatnim) i powiedzial ze jutro moge juz isc na spacer.
ATA

18 czerwca 2007, 18:30

Gdyby to był mój szczeniaczek zachowałabym ostrożność niezależnie od tego czy byłby to wczesny program szczepień (od 6 tygodnia 3x) czy standardowy (od 8 tyg. 2x). Mam zwyczaj dmuchać na zimne :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje