Witam,
wczoraj zauważyłam i swojej beaglicy coś paskudnego na mordce - różowe chrosty, jedna na drugiej pod nosem i na całej dolnej wardze.
kilka nawet jest na nosie.
Kidyś miała coś podobnego - smarowałam wtedy Tridermem i przeszło.
Tylko że teraz jest tego dwa razy więcej. Nie wiem co może być przyczyną?
Nie dawno skończyła jeść antybiotyk na grzyba w uszach, który zresztą jeszcze tam siedzi. A może fakt że zlubością zaglądała do kociej kuwety???
Nie wiem co robić, bo całośc wygląda paskudnie:(
Znowu Triderm? A może to uczulenie?
WYPRYSKI NA MORDCE
masz docynienia z infekją prawdopodobnie mieszków włosowych na tle alegicznym lub infekcyjnym. O tej porze roku często jest to alergia na trawy ( u węszących ras i szukających skarbów w trawach). Trzeba tu zadziałać lekami jak i preparatami może odkażającymi , lae psa trzeba widzieć.
Mała dostała zastrzyk odczulający (coś na D....), Triderm dalej do smarowania i wapno w tabletkach (2x2 tabletki). Czy taki sposób leczenia jest poprawny?
Ile może trwać schodzenie takiego uczulenia? Troszkę się chrostki zmniejszyły i zblakły ale nadal się trzymają.
Ile może trwać schodzenie takiego uczulenia? Troszkę się chrostki zmniejszyły i zblakły ale nadal się trzymają.
nie proście mnie o komentarze leczenia , bo zabrania mi tego prawo, nie mogę tego robić publicznie, leczenia tekich historii traw kilka dni czasami przy chronicznej postaci kilka tygodni.
Panie Jarku, niestety mój Bisci ma to samo, czyli chrostki na pysku, drapie się niemiłosiernie. Kilka tygodni stosowaliśmy Amertil, ale bez skutku. Dzisiaj byliśmy u naszego weta i zdecydowaliśmy się na podanie Vecort'u w trzech dawkach. (kiedyś pies brał Encorton, ale reagował biegunkami więc wspólnie postanowiliśmy, że spróbujemy z Vecort'em)Jarek pisze:Trzeba tu zadziałać lekami jak i preparatami może odkażającymi , lae psa trzeba widzieć.
Mam jednak pytanie, wspomniał Pan, że można użyć preparatów odkażających. Czy można wiedzieć jakich?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
najprostszym jest hexoderm, innymi ale zostawiającymi chwilowe ślady jest rivanol, nadnanganian potasu, zostawiający,i dłuższe ślady jodyna. Można też używać preparatów do odkażania skóry u ludzi skinsept, zaś najprostszym środkiem redukującym florę bakteryjną na skórze jest mydło np. szare. Porozmawiaj o tym wcześniej z lekarzem , nie wszystkie rodzaje chorób skóry lubią wilgoć.