Wymioty - przyczyna

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
aglo

15 lipca 2007, 18:50

Pies jest w trakcie zmiany karmy z Acana lamb & Rice na Bento Kronen Lamb & Rice. Dziasiaj jest trzeci dzień zmiany. Acane do tej pory mu namaczałam natomiast Bento daje suche, bo chce żeby w końcu jadł wolniej i zaczął gryźć to co je. Do wczoraj nie było problemu, cały dzień byliśmy na wsi, było gorąco i pies był zmęczony.
Bisci dostał jesć wieczorem i zwymiotował, po 3 godzinach dałam mu jeszcze raz i było ok. Dzisiaj rano wybrzydzał przy jedzeniu, ale nie wymiotował. Teraz dałam mu porcje zjadł ze smakiem i znowu wszystko zwrócił. Zaznaczam, że Bento mu bardzo smakuje i dokładnie je gryzie przed połknięciem.
Co może byc tego przyczyną? Czy zmiana karmy, czy też to że dostaje z dnia na dzień więcej suchej karmy? Wczoraj mógł też coś zjeść z ziemi, jakieś odchody lub coś podobnego, pare razy odganiałam go od krowich odchodów.

Czy odstawić nową karmę i wrócić do starego sposobu żywienia, czy tez przegłodzić go 1 dzień i dalej kontynuowac zmiane karmy.
Gorączki nie ma, ale jest troche osowiały.

Bardzo proszę o rady.
Gość

15 lipca 2007, 19:14

przy wymiotach zawsze glodowka 24 godz. potem kleik ryzowy ,jesli utapia objawy , dodatkowo dobrze podac smecte 1 saszetka ok.1,50 zl.ale nie w ten czas kiedu wymiotuje zeby nie podrarznic zoladka bo sprowokujesz dalsze wymioty, poza smecta mozna zastosowac wegiel aktywny rozgniesc i podac strzykawka. zmierz goraczke w odbycie . jesli objawy beda sie nasilac mimo glodowki ,trzeba do lekarza . pilnuj czy pies pije ,daj wode przegotowana, lub slaby napar z rumianku.
Gość

15 lipca 2007, 19:17

NIE WPROWADZAJ NOWOSCI ,poki w zoladku nie ustapi stan zapalny i pies nie wroci do dawnej formy
OWCZARZ

15 lipca 2007, 19:23

Nie przy każdych wymiotach potrzebna jest 24 godzinna głodowka. Jeśli to sa jednorazowe wymioty wystarczy parę godzin.
Czasem pies wymiotuje od czasu do czasu i to normalne, aby oczyścić żołądek...często poprzedzając wymioty zjedzenie trawy.... Nie ma powodów do paniki.
Gość

15 lipca 2007, 20:37

OWSZEM , PIES OD CZASU DO CZASU ZJADA celowo trawe,by sprowokowac wymioty, ale nie jest wtedy osowialy .Przepraszam za kapsa.
OWCZARZ

15 lipca 2007, 21:17

Ja bym sugerował zrezygnowanie z tej karmy Bento...widocznie pies jej nie zbyt dobrze toleruje. Co prawda mogły być te wymioty dwa razy, spowodowane czym innym, mogl cos zjeść na spacerze..... Ale bardziej prawdopodobne jest od nowej karmy.

Ja bym sprobował powrocic do poprzedniej przez 1-2 dni i zobaczyc... jeśli pies nie bedzie wymiotował na tej karmie, sprobowac nastpenego dnia dać Bento...oczywiscie wymieszane ze stara karma...jesli ponownie zacznie zwracac to na 100% bedzie wina nowej karmy.
Awatar użytkownika
aglo

15 lipca 2007, 21:32

Dziękuję za odpowiedzi.
Gościu, tak jak pisałam pies gorączki nie ma, mierzyłam mu temperaturę. Procedurę, którą opisujesz zawsze stosowałam przy ostrych biegunkach, ale teraz załatwia się normalnie.

Myśleliśmy jeszcze co mogło mu zaszkodzić i jest kilka możliwości, ale nie będę o nich pisać bo to tylko spekulacje.

Bisci wymiotuje tylko po jedzeniu, po prostu około 2 minuty po posiłku zwaraca całą karmę, później nie wymiotuje w ogóle.
Odstawie na 2 dni nową karmę i zobaczę co się będzie działo. Później spróbuje podać ją ponownie i zobaczymy.

Jesli ktoś będzie jeszcze miec jakieś sugestie to bardzo o nie proszę.
Gość

15 lipca 2007, 22:07

bardzo sie ciesze, ze nie ma przy tym biegunki, wtakim razie nie jest zle, pozdrawiam
gość.

18 lipca 2007, 08:26

A te wymioty poprzedzone są charakterystycznym napinaniem się czy jedzenie raczej się ulewa?

ps. w jakim wieku jest pies?
Awatar użytkownika
aglo

18 lipca 2007, 09:17

Gościu, wymioty poprzedzone były napinaniem się. Pies ma prawie 4 lata.

Tak jak pisałam na 1 dzień zaprzestałam mieszania karm (starej z nową) i wszystko wróciło do normy. Bisci już nie wymiotował. Od wczoraj znowu dodaje nową karmę Bento, ale również ją namaczam tak jak Acanę. Narazie wszystko jest dobrze. Będziemy kontynuwać zmiane karmy i zobaczymy jak będzie.

Moim zadaniem przyczyną było podawanie Bento jako suchej karmy (nie moczonej). Bisci nie był przyzwyczajony do tego i mimo, że gryzł chrupki to jednak jego organizm tego nie tolerował.

Jesli uda mi się przebrnąć przez zmiane karmy to z czasem spróbuje dorzucać do namoczonej karmy troche suchych chrupek. Może przyzwyczai się do tego.
ODPOWIEDZ
  • Informacje