Zabezpieczenie przed parwowirozą
Miot szczeniąt po odstawieniu od matki i po szczepieniu nobivakiem papy przebywał cały czas w jednym pomieszczeniu. Dwa szczenieta / ostatnie - reszta została wcześniej sprzedana /zachorowały na parwowirozę , nie udało ich sie uratować i zeszły. Kojec w którym przebywały wymyję porzadnie wrzatkiem a po wyschnieciu zmyję ponownie Domestosem / jeżeli tak to w jakiej proporcji / . Czy w tak odkażonym pomieszczeniu mogę umieścić kolejny miot.
O podobnym problemie mozesz przeczytać tu http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=4924
Ja na twoim miejscu zastosowałabym środki typu manusan czy Ahd. Domestos to raczej słaby jest
poproś Twojego lekarya o sprowadyenie np. Virkonu. Mimo najleprzzch srodkow odrobaczajacych zawsze masz szanse reminiscencji chororoby.
Dzięki.Napewno zastosuję a pomimo tego zorganizuję inne pomieszczenie. Zastanawiam się tylko jak długo nie powinnam wchodzić do " trefnego " pomieszczenia bo przecież mogę to paskudztwo przenieść na obuwiu. W ten właśnie sposób z całą pewnością któryś z gości / kupujących/ przetransportował te bakcyle / pomimo leżącej przed wejściem nasączonej Domestosem ( zawsze wilgotnej ) maty.Pozdrawiam.
Znalazłam stronę z dokładnym opisem działania Virkonu.Tak jak tam zalecają spłuczę wodą pomieszczenie pod ciśnieniem , potem roztworem Virkonu 20 g na 1 litr wody letniej , 300 cm 3 na 1 m2. Dalej cytat " ...po odkażeniu spłukać dokładnie wodą...." Pytanie : Po jakim czasie i czy koniecznie spłukać skoro można odkażać" mgiełką " w obecności np. kur. Wolałabym dla pewności nie płukać tylko zastanawiam się czy szczenięta się nie zatrują liząc np. powierzchnię .
Nie ma 100% pewnosci , pan doktor ci o tym wspomnial, ze mimo najlepszych srodkow choroba moze powtorzyc sie. parwo. , to wyjatkowo zlosliwy wirus przetrwa nawet 6 mies. w sprzyjajacych warunkach, w nie sprzyjajacych potrafi tez dlugo sie utrzymac. przeczytaj, posty do ktorych AGLO podaje link.
-
- Informacje
-